Pretraga

[VIDEO] Pogledajte kako su zagrebački maturanti norili prije deset godina

A- A+

Za manje mjesec i pol će maturanti reći posljednje zbogom srednjoj školi te to proslaviti tradicionalnim završnim partyem diljem Hrvatske. Najbrojnija maturijada, ludijada ili norijada bit će u Zagrebu, gdje se opet očekuje više od pet tisuća sudionika na središnjoj proslavi na Bundeku. Prije deset godina, norilo se na Jarunu, gdje je bila prava partijana. Pogledajte u videu i sami.

Norijada u Zagrebu 2013./ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Norijada je tradicionalna zabava, kojom maturanti obilježavaju završetak srednje škole. Sama riječ noriti znači ludovati, tako da se tog dana maturantima dopušta malo više od uobičajenog nestašluka.

Izdvojeni članak

Foto i video: Šou na trgu, kupanje u Manduševcu i osječka Quadrilla

Revolucija proslave završetka srednje škole nastupila prije više od šest desetljeća

Davne 1954. godine učenici zagrebačke IV. gimnazije odlučili su biti ‘buntovni’ te zajedno s kolegicama iz ženske gimnazije, svečano obučeni prodefilirati oko škole.

No, ta njihova šetnja oko muzeja Mimara, gdje je tada bila smještena IV. gimnazija, izazvala je sablazan i žestoku reakciju ravnatelja.

On im je, naime, tada zabranio takvo ‘divljanje’.

U to vrijeme ova šetnja značila je pokazivanje mladenačkog prkosa te su sudionici u njoj okarakterizirani kao buntovnici.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Norijada 2013.

Povratak u realnost – 2006.

I dok je maturalni bunt u 50-ima značio nešto sasvim drugo, u suvremenom dobu je to poprimilo potpuno druge oblike.

Tako se zadnjih 15-ak godina osobito na najvećoj norijadi, onoj u Zagrebu uz simpatične slogane na majicama, zezanciju, ples i pjesmu, događaju i kojekve nepodopštine pa i nesreće.

Drugačije nije bilo ni na onoj prije deset godina. Svoje iskustvo s nama je podijelio jedan tadašnji maturant, koji ne pamti po dobrom svoju norijadu. Iako je sve isprva dobro pa i humano izgledalo.

– Počelo je plesom završnih razreda ispred škole i skupljanjem brašna za potrebite, koje bi tradicionalno završilo na glavama i odjeći nasumičnih prolaznika. Praćeni pjesmom, alkoholom i pokojim prekršajnim djelom zaputili smo se prema Trgu bana Jelačića. Nakon okupljanja s ostalim maturantima, povorka se u istom tonu zaputila prema Jarunu gdje je tradicionalno bila organizirana proslava. Nažalost, negdje po putu, moja ‘norijada’ prestaje i ponovno započinje nekoliko sati kasnije, buđenjem na odjelu traumatologije. Pamet u glavu, poručuje maturant Gimnazije Sesvete, koji je 2006. i prije središnje proslave na Jarunu stradao u tučnjavi i tako umjesto u veselju, party povodom završetka srednje škole proveo na hitnom odjelu Klinike za traumatologiju s ozbiljnim ozljedama glave.

Pogledajte kako su se ostali maturanti zabavljali na norijadi 2006., u šatoru na Jarunu, uz set DJ Dechka koji je i danas popularno ime na zagrebačkoj elektronskoj sceni.

Pogledajte i najzanimljivije kadrove sa zagrebačkih norijada 2012., 2013., 2014. i 2015.

VIDEO: Kadrovi s norijade koje ne smijete propustiti

Video norijade 2013: U Zagrebu 16 privedenih, Brođani zamaskirani, a Zadrani humani

Video norijade 2014: Najbolji trenuci proslave zagrebačkih maturanata

[Video] Luda atmosfera na norijadi: Zagrebački maturanti tulumarili cijeli dan