Pretraga

Foto i video: Šou na trgu, kupanje u Manduševcu i osječka Quadrilla

A- A+

Tridesetak tisuća maturanata iz cijele Hrvatske danas će na razičite načine proslaviti kraj svog srednjoškolskog obrazovanja. Najveća povorka takozvana norijada bit će naravno u Zagrebu gdje se maturanti okupljaju na glavnom gradskom trgu već od jutra. Slavit će se i u ostalim gradovima pa će tako Osječani završetak srednje škole obilježiti tradicionalnom Quadrillom, a mladi Riječani će imati mimohod centrom grada odnosno Korzom. U Splitu se slavi po školama i rubnim djelovima grada.


Izdvojeni članak

Razbijali izloge i iščupali drvo: Koprivnički maturanti pokazali ružno lice norijade

Kraj srednjoškolskog obrazovanja danas diljem Hrvatske obilježava gotovo 30 tisuća maturanata. Uz glasnu glazbu, ples i sitne nepodopštine slavit će se u gotovo svim većim gradovima, a najspektakularnija norijada se kao i inače sprema u glavnom gradu gdje će u mimohodu kroz cijeli grad sudjelovati oko 4 tisuće maturanata. Riječki srednjoškolci će šetnjom po Korzu i slavljem u školama obilježiti ovaj dan, a Osječani su točno u podne već tradicionalno zaplesali Quadrillu. U Splitu i Dubrovniku nema nekog organiziranog maturantskog slavlja već se druženja i ‘fešte’ odvijaju po školama i rubnim djelovima grada.

Zagreb – kaos u prometu, ali zasada bez izgreda

Izdvojeni članak

Saznajte sve o ovogodišnjem ‘Danu zagrebačkih maturanata’

Na Trgu bana Jelačića već od jutra su se maturanti okupljali kako bi u društvu svojih kolega bučno proslavili svoj zadnji dan srednje škole. Uz obilje alkohola se kupalo se u Manduševcu, plesalo i posipalo brašnom da bi negdje oko podneva veliki broj zagrebačkih maturanata je organizirano napustio Jelačićev trg i zaputio se prema Bundeku.

Kretali su se trasom Praška – Trg N. Š. Zrinskog – Strossmayerov trg – Tomislavov trg – Mihanovićeva – Miramarska – Ulica grada Vukovara – Hrvatske bratske zajednice (most Slobode) – Damira Tomljanovića-Gavrana – Bundek.
Iz sigrnosnih razloga neko vrijeme su preusmjerene tramvajske lineije preko Glavnog kolodvora, odnosno Ulicom grada Vukovara, priopčili su iz ZET-a.

Također su preusmjeravane i autobuske linije s Glavnog kolodvora sve dok srednjoškolci nisu stigli na Bundek.
Slavlje će trajati do 22 sata, a maturante će zabavljati Ivana Banfić, DJ EM BEE, Iva Ajduković i Nina Badrić.

Za sada nisu zabilježena šteta ni u tramvajima ni u autobisima, kazao nam je glasnogovornik ZET-a.

Quadrilla u Osijeku

U Osijeku je tradicija nešto drugačija pa su maturanti iz grada na Dravi devetu godinu za redom točno u podne otplesali tradicionalni dvorski ples Quadrillu, a nakon toga bi se trebali ‘razbacati’ i na svjetski megahit Gangnam Style.
Grupnom plesu osječkih srednjoškolaca pridružili su se i maturanti iz Donjeg Miholjca, Đakova, Našica, Valpova i Belog Manastira, a Osijek će pohoditi i poznati fotograf Šime Strikoman kako bi načinio još jednu milenijsku fotografiju.

Nakon toga norijada se već po tradiciji seli na lijevu obalu Drave kod katakombi gdje će od 14 sati pod velikim šatorom zasvirati osječki bendovi Perpetum Mobile, Džuboks band, TS Hrvatski sokol, Nebo, Crna Kronika i Instinkt. Vrhunac večeri biti će oko 22 sata kada nastupa riječki Let 3.

Mimohod Korzom i druženje po školama

Maturanti su i u Rijeci obilježili završetak srednje škole mimohodom strogim centrom grada. Nakon šetnje Korzom, učenici će se zabavljati po školama. Slična je situacija i u Splitu i Dubrovniku koji nemaju tradiciju organiziranih norijada pa se za proslavu uglavnom pobrinu škole.

Šaljite nam i vi svoje fotografije na [email protected] i uskoro očekujte bogate fotogalerije iz Zagreba i Splita!

Za više informacija o norijadi 2013. godine pogledajte ovdje:

U Dubrovniku ususret norijadi vandali uništili školu

Labinski maturanti bacali petarde u školi, pa ravnatelj otkazao nastavu

Oko pet tisuća maturanata razbija svjetski rekord

U Koprivnici za vrijeme mature demolirali centar grada

Cijelu fotogaleriju norijade možete pogledati ovdje i označiti sebe i svoje prijatelje.