Pretraga

[VIDEO] Pogledajte snimke s FOI-eve svemirske sonde

A- A+

Studenti varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike napravili su svemirsku sondu i poslali je u stratosferu. Kako je to sve izgledalo,  kao i snimke same sonde, pogledajte u snimkama koje vam donosimo.

foi (na slici je Zagreb)

Izdvojeni članak

Varaždinski FOI ‘odletio’ u svemir

Studenti varaždinskog FOI-a potpuno su samostalno napravili svemirsku sondu i poslali je u stratosferu, na visinu od 25 kilometara. Da stvar bude još bolje, za to im je trebalo svega 1200 kuna.

– Cilj ovog projekta bilo je istražiti mogu li se jeftine komercijalne komponente (COST) primijeniti u izradi ovako specijaliziranih uređaja poput svemirske sonde. Naime, takvi uređaji nalaze se pod utjecajem ekstremnih vremenskih uvjeta, kakvi prevladavaju primjerice u samoj stratosferi, te nas je zanimalo da li COST komponente mogu odraditi svoj zadatak u tim situacijama. Valja naglasiti da je i ovaj projekt bio veliki test da se ustvrdi koliko to student uistinu dobije znanja tijekom svojeg fakultetskog obrazovanja, rekao nam je Krunoslav Domić, student FOI-a i autor projekta.

A mogu li se koristiti ili ne mogu te jesu li studenti prošli ‘test’ o kojem Krunoslav govori, provjerite sami. Krunoslav nam je dostavio i snimke sa sonde.

Izrada sonde

Lansiranje

Snimke sa sonde