Pretraga

VIDEO: Posljednji Newsflash ove sezone u ljetnom je izdanju: Rodni studiji glavna su vijest

A- A+

Pokretanje rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, o čemu smo prvi pisali, bila je jedna od glavnih tema u javnosti u proteklih tjedan dana. Političari desnog spektra imali su razne komentare o toj vijesti. Primjedbe, barem one javne, pak nisu imali na slučaj učenice koja nije dobila izravan upis u srednju školu zbog bizarnog tumačenja Agencije ili na početak istrage protiv profesora i bivšeg dekana Alena Hosta.

newsflash

Newsflash, Filozofski fakultet | foto: srednja.hr

I ovog tjedna pripremili smo video pregled vijesti Newsflash, posljednji prije ljetne stanke. Nije bilo sumnje koja će biti glavna vijest u ovotjednom izdanju, to je dakako priča o pokretanju rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon što smo pisali o tome, krenuo je niz negativnih komentara političara s desnog spektra. Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček kazao je da pokretanjem ovog studija ‘rodna ideologija ulazi na velika vrata u hrvatski obrazovni sustav’ te je dodao ‘ja imam sina koji je muško, ne želim da sutra bude žensko, a prekosutra nebinarna osoba’. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs naveo je da to nije nikakvo uvođenje rodne ideologije, dok je ustavna stručnjakinja Sanja Barić za naš portal kazala da je pobuna oko rodnih studija zapravo duboko nepoznavanje akademskih sloboda.

Izdvojeni članak

Ogroman uspjeh srednjoškolke iz Hrvatske, upravo je postala europska plivačka viceprvakinja

Prošli tjedan je obilježila i priča učenice koja je osvojila treće mjesto na državnom natjecanju iz Informatike, a nije dobila izravni upis u zagrebački MIOC zbog bizarnog objašnjenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Naime, Agencija tumači da je kategorija natjecanja u kojem je sudjelovala isključivo timska, iako je učenica u timu bila sama. Krenula je i istraga protiv bivšeg riječkog dekana i trenutnog profesora Alena Hosta i još devet osoba koji su osumnjičeni za muljažu od 446.000 eura. Profesorica zagrebačkog Kineziološkog fakulteta Tihana Nemčić Bojić pak je nova stručna komentatorica Europskog nogometnog prvenstva na HRT-u.

Maturanti na Postani student mogu prijaviti novi studij logopedije u Osijeku, a u tijeku su i natječaji za studentske domove. Ovaj tjedan izlaze prvi rezultati državne mature nakon čega kreće rok od 48 sati za žalbe. Cijeli Newsflash pogledajte u videozapisu ispod. Inače, pretplatom na srednja.hr možete redovito dobivati najvažniji pregled vijesti iz obrazovanja i znanosti.

@srednja_hr Posljednji Newsflash ove sezone, vidimo se najesen kad počne škola 🫠#srednjahr #škola #rodnistudiji #obrazovanje #newsflash #matura #vijesti #ucenici ♬ original sound – srednja_hr