Pretraga

[VIJEST U BROJCI] Evo koliko se ljudi stručno osposobljavalo u 2015. godini

A- A+

Kada bi mogli napraviti neku detaljnu analizu vokabulara u Hrvata, vjerojatno bi posljednjih godina izraz stručno osposobljavanje (bez zasnivanja radnog odnosa) došao u sam vrh prema kriteriju učestalosti korištenja.

Foto: Getty Images

Izdvojeni članak

Vodič kroz stručno: Sve što trebate znati o stručnom osposobljavanju

Inače ta mjera nije ‘topla voda’. Slična mjera u Njemačkoj postoji od 2003. pod imenom MiniJob kod koje su poslodavci oslobođeni plaćanja dijela davanja državi a mladi zaposlenici su plaćeni 400 eura na mjesec (što je manje od minimalca).

Slične mjera postoji i u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ovakav program Europska Centralna Banka preporučila je i španjolskoj Vladi još 2011. godine.

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa jedna je od Mjera aktivne politike zapošljavanja Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

U 2015. koristilo ju je ukupno 32.494 osobe, što je povećanje od gotovo četiri i pol tisuće u odnosu na 2014. Novouključenih u stručno osposobljavanje u tijeku protekle godine, također je bilo više nego li u 2014. i to za oko 4.300.

No treba reći i da su se u 2015. neke druge mjere poput potpora za zapošljavanje i usavršavanje, potpora za samozapošljavanje te obrazovanje nezaposlenih, koristile u manjoj mjeri nego li u 2014.

Pogledajte tablice za 2015. te 2014., a koje sadrže podatke o korištenju Mjera aktivne politike zapošljavanja.

Izvor: HZZ

Izvor: HZZ