Pretraga

[VIJEST U BROJCI] Znate li koliko učenika pohađa strukovne srednje škole u Hrvatskoj?

A- A+

Od oko 180 tisuća srednjoškolaca u Hrvatskoj, čak 127.260 ih pohađa trogodišnje i četverogodišnje strukovne škole. To je 70 posto svih učenika srednjih škola Lijepe naše.

Usporedimo li te brojeve s prosjekom Europske unije, gdje je omjer između gimnazijalaca i strukovnjaka otprilike pola – pola, nije ni čudno što upravo osobe s trogodišnjom i četverogodišnjom srednjom školom, čine najveći udio nezaposlenih (mada je među njima i određeni broj gimnazijalaca) odnosno 60 posto od ukupnog broja.

Konkretno, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za rujan, od 259.459 nezaposlenih, najbrojnije su bile osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do 3 godine i školom za KV i VKV radnike (81.576), dok ih u toj crnoj statistici slijede osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju od 4 i više godina i gimnazijom (75.733), što je zajedno gledano navedenih 60 posto.

Kao što smo vas ranije ovaj tjedan izvijestili, čak 154 srednjoškolska smjera su ukinuta na ljetnom upisnom roku u Hrvatskoj i to zbog manjka interesa učenika.

Očito školarci uočavaju nepovoljna kretanja na tržištu rada, a za daljnju racionalizaciju, zasigurno će trebati snažnija koordinacija između obrazovnog i gospodarskog sektora.