Pretraga

Vijesti iz Stockholma – dodijeljena je Nobelova nagrada za medicinu!

A- A+

Nobelova nagrada za visoka postignuća na području književnost, znanosti i očuvanja mira dodjeljuju se od 1901. godine. Prvo područje iz kojega se nagrada dodjeljuje je medicina, a nakon koje slijede kemija i fizika. Prema pojedinim navodima Nobel je ove godine ”težak” devet milijuna švedskih kruna (831 tisuću eura).

DarkoStojanović/Pixabay

Iz Stockholma nam stižu vijesti da su trojica znanstvenika: William Kaelin (Harvard), Peter Ratcliffe (Oxford) i Gregg Semenza (Johns Hopkins) dobitnici Nobelove nagrade za medicinu odnosno fiziologiju za 2019. godinu. Ona im je dodijeljena za izniman znanstveni doprinos, točnije, za otkriće: ”Kako stanice osjećaju i prilagođavaju se promjeni razine kisika”.

Njihov rad otvorio je obećavajuće nove obzore za liječenje anemije, raka i mnogih drugih bolesti.

U obrazloženju nagrade stoji da ”spoznaje ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade otkrila su nam mehanizam djelovanja jednog od temeljnih životnih procesa prilagodbe. Osnovna značajka kisika poznata nam je već stoljećima, no postupak prilagodbe stanica promjenama razine kisika još uvijek je nepoznanica”.

Rad ovih trojice znanstvenika pravo je ”udžbeničko otkriće”. Ovo je nešto o čemu će učenici u budućnosti učiti sa svojih 12-13 godina ili čak mlađi, komentirao je Randall Johnson, član odbora za nagrađivanje.

Nagrađenom trojcu znanstvenika prije tri godine uručena je još jedna znanstvena nagrada – Leskar

U danima koji su pred nama bit će dodijeljene i ostale nagrade. Nobelova nagrada za fiziku bit će dodijeljena već sutra, za kemiju u srijedu, u četvrtak za književnost, u petak za mir te zaključno, sljedeći ponedjeljak poznat će biti i dobitnik Nobela za ekonomiju.