Pretraga

Vjeroučitelj na fejsu slavi ratne zločince, Hitlera i propagira ustaški pozdrav: Pogledajte kako se opravdava

A- A+

Vjeroučitelj Robert Vujica koji predaje učenicima nižih razreda Osnovne škole Matija Gubec u Cerniku na svojem Facebook profilu objavljivao je pozitivne statuse o Tomislavu Merčepu i Dariju Kordiću, propagirao ustaški pozdrav, čestitao imendan Adolfu (referirajući se na Hitlera) i slično. Indexu je rekao da je to njegov privatni profil i da nema nikakve veze s onim što predaje djeci u školi.

foto: Pixabay.com

– To je moja osobna stvar, nema veze s djecom nikakve. Edukacija je jedna stvar, ovo je nešto drugo, sigurno to nije povezano, rekao je u telefonskom razgovora za index.hr vjeroučitelj Robert Vujica. Onda im je ipak rekao da je on “od Ahmića”, da dobro zna tamošnje ljude i prilike, da poznaje i Darija Kordića, pravomoćno osuđenog u Haagu zbog ratnih zločina te da mu je Kordić objašnjavao da nije kriv, a rekao je i da su “Anto Nobilo i Blaškić učinili svoje”.

Pozitivno govorio o ustaškom režimu

Izdvojeni članak

Crkva smijenila najpoznatijeg vjeroučitelja u Hrvatskoj

Index je Roberta Vujicu, vjeroučitelja Osnovne škole Matija Gubec u Cerniku nazvao nakon što su na njegovom Facebook profilu vidjeli objave koje pokazuju kontroverzne stavove. Kako piše spomenuti izvor, vjeroučitelj je objavljivao Merčepove i Kordićeve fotografije, ustaški pozdrav “Za dom spremni”, brojne iskaze privrženosti osobama koje se trude dokazati da je ustaški režim bio bolji nego što je poznato i slično.

Uz to, pronašli su i objavu u kojoj je citirao tvrdnju Stjepana Razuma da će “temelj za sigurniju budućnost hrvatskog naroda i njegove države” biti postavljen kada “hrvatski narod u većinskoj mjeri” prihvati “Nezavisnu Državu Hrvatsku kao svoju vlastitu povijest, a političari iz Ustava Republike Hrvatske” izbace ZAVNOH.

Čestitao imendan Adolfu, ali toga se ne sjeća

Također, 30. lipnja prošle godine vjeroučitelj je u objavi napisao “Adolf, sretan imendan”, a u komentarima je netko dodao “sretan mu” i dvije Hitlerove fotografije koje je na vjeroučiteljevom profilu mogao vidjeti svatko jer je, piše index.hr, profil bio javan sve dok nisu obavili razgovor s vjeroučiteljem. Profil se trenutno ne može pronaći na Facebooku.

U razgovoru im je vjeroučitelj rekao da se ne sjeća da je objavljivao išta o Merčepu ni da je Adolfu čestitao imendan.

– Nemam pojma, s tim se ne slažem, to uopće nije moje. Nacizam je za svaku osudu, još gori je bio fašizam. Adolfe, sretan ti imendan? Hm, hm, hm, zanimljivo”, govorio je vjeroučitelj.

Naglašavao je, prenosi spomenuti izvor, da su sve to njegovi privatni stavovi o kojima šuti pred djecom jer im ne stigne ni svoje gradivo predavati, a kamoli još to.