Pretraga

Voditeljica programa Europske komisije opet u riječkoj školskoj klupi

A- A+

U sklopu programa ‘Povratak
u školu’ (Back to School) Prvu riječku hrvatsku gimnaziju posjetila
je Maja Karas, voditeljica programa pri Glavnoj upravi Europske komisije za
zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje. Maja je bivša učenica ove
škole, a upravo ju je predmet Politika i gospodarstvo u srednjoškolskom
razdoblju zainteresirao za politiku.

srednja.hr

Okupljenim učenicima četvrtih razreda
održala je predavanje o Europskoj uniji i mogućnostima koje pruža
mladima, ali
ispričala i svoj životni put do europskih institucija. Riječki su
gimnazijalci pokazali zavidno znanje o Europskoj uniji i pokazali veliki
interes za studiranje u inozemstvu.

Izdvojeni članak

Vraćam se u srednju: Antonija Mandić

‘Povratak u školu’ je paneuropska inicijativa u okviru koje se dužnosnici Europske unije vraćaju u svoje nekadašnje škole u rodnom gradu i razgovaraju o svom radu u Europskoj uniji. ‘Povratak u školu’ daje priliku mladim ljudima da se izbliza upoznaju s europskim projektom, a nekadašnji učenici na jedan dan postaju lice Europe u svojim starim školama. Tijekom 2014. oko 700 dužnosnika EU vratilo se u svoje stare učionice i razgovaralo s više od 63 000 učenika u zemljama članicama. Ovoga puta u svoju srednju školu
vratila se Maja Karas, voditeljica programa pri Glavnoj upravi Europske
komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje.

Učenici pokazali bogato znanje o EU

Interaktivno i zanimljivo predavanje u Prvoj riječkoj gimnaziji izazvalo je veliki interes kod učenika koji su puna dva školska sata postavljali pitanja Maji koja im je spremno odgovarala. A kada bi ona postavila pitanje njima, učenici su pokazali zavidnu razinu znanja o Europskoj uniji, njezinim institucijama, valovima proširenja, Erasmus + programu, Schengenu, europskoj valuti. Impresionirana njihovim znanjem Maja im je dala nekoliko važnih savjeta kako mogu studirati vani jer je većina učenika izrazila želju da nakon završetka srednje škole obrazovanje nastave u inozemstvu. Većinu informacija o tome učenici pronalaze na internetu, a bogato znanje o EU imaju zahvaljujući školskim predmetima u sklopu kojih tu temu obrađuju. 

 Maja je nakon srednje škole studirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i to joj je bilo prvo iskustvo samostalnog života, odnosno daleko od roditelja. Nakon diplome zaposlila se u agenciji za odnose s javnošću, no više ju je zanimala politika, sociologija, društvene promjene. U tom je periodu Hrvatska započela pregovore za ulazak u EU. 

– Oduvijek su me zanimala putovanja i nikad nisam htjela cijeli život provesti u jednoj jedinoj državi. Mogućnosti su toliko široke, a iskustva neprocjenjiva. Nije uvijek najvažnije da su mama, tata i prijatelji blizu. Treba proširiti vidike, savjetovala je Maja učenicima.

Izdvojeni članak

Vraćam se u srednju: Ivan Blažičko

Prva riječka hrvatska gimnazija

Izdvojeni članak

Vraćam se u srednju: Dječaci

Francuski jezik treba učiti što ranije

Upisala je zato magisterij europske politike u Italiji gdje je stekla svoja prva međunarodna iskustva i susrela se sa studentima iz cijeloga svijeta. Nakon godinu dana upisala je i drugi magisterij, ovoga puta u Nizozemskoj, a nakon toga prijavila se za stažiranje u Europskoj komisiji. 

Proces natječaja trajao je godinu dana, no Maja je uspješno položila sva testiranja i tako postala 11. Hrvat koji radi u institucijama EU.

Danas živi i radi u Bruxellesu u Europskoj komisiji. Njezina je svakodnevica međunarodno okruženje i 27 različitih jezika. Radni jezici EU su engleski i francuski koje i ona govori. 

– Moj savjet vam je da francuski jezik počnete učiti što ranije. Kada sam se zaposlila u EU, bilo mi je teško jer sam tek tada počela učiti taj jezik. To je jezik koji je treći u svijetu po korištenju i svakako će vam biti potreban ako želite ići u inozemstvo, istaknula je Maja.

Izdvojeni članak

Vraćam se u srednju – Žare (S.A.R.S.)

Iskustvo u volontiranju važan uvjet za stažiranje u EU

Ona radi na strukturnim fondovima – pojam je to koji je učenicima bio nepoznat. No Maja im je objasnila da sve projekte koje hrvatska Vlada provodi, a tiču se poticanja zapošljavanja, pregledava upravo ona. Njezin je posao nadzirati rad Vlade i način na koji se provode projekti financirani upravo iz strukturnih fondova EU. 

– U institucijama EU često raspisuju natječaje za stažiranje, stoga se i vi možete prijaviti. Ono što bih istaknula kao važno prilikom prijave je da imate iskustva u volontiranju. Iznenadilo me što se pokazalo da puno hrvatskih kandidata nema volonterskih iskustava, a upravo je to bitno da vaša prijava bude prihvaćena, poručila je Maja. 

No riječki su gimnazijalci u volontiranju dosta angažirani. Naime, u školi postoji sekcija koja se upravo time bavi pa tako većina učenika na neki način pomaže društvenoj zajednici: posjećuju djecu u Domu za djecu i mlade u Oštru, skupljaju namirnice za Socijalnu samoposlugu, pomažu životinjama u azilu.