Pretraga

Vraćam se u srednju: Filip Dizdar

A- A+

Nakon kratke stanke, ponovno vas uvodimo u rubriku Vraćam se u srednju. Ovoga puta vratili smo u srednju školu mladog zadarskog pjevača Filipa Dizdara. Filipova glazbena karijera ide uzlaznom putanjom,a osim o glazbi progovorio je i o anegdotama iz srednje škole i prisjetio se tog razdoblja. Koje je predmete volio,a koje mrzio i što poručuje srednjoškolcima pročitajte u nastavku intervjua.

Filipe, koju si srednju školu završio i što najviše pamtiš iz srednjoškolskih klupa? 

Išao sam u Prirodoslovno-grafičku školu, smjer Grafičar – Dizajner multimedijalnih sadržaja. Mi smo bili prva i jedina generacija tog smjera u Zadru, a nakon nas su promijenili ime u mnogo pamtljivije, Medijski dizajner.

Ono što najviše pamtim su mali i veliki odmori jer se uvijek nešto događalo, a kako je naš smjer bio tek na početku stalno smo imali nekih problema s nastavom i kompjuterima te smo često morali ubijati vrijeme u školskom dvorištu. Od aktivnosti kojima smo se bavili najviše mi se urezalo u pamćenje balotanje na improviziranom terenu u dvorištu.

Koja ti je prva asocijacija na srednju školu?

“Jel imaš kunu, triba mi za sirnicu”, svaki dan bi me barem troje ljudi to pitalo.

Koje si predmete u školi volio,a koje mrzio?

Imao sam jako puno predmeta prakse, devet ako se ne varam i sve sam ih jako volio. Uglavnom smo radili na kompjuteru i bavili se zanimljivim stvarima poput photoshopa, web dizajna, animacija i grafičkog dizajna. Zahvaljujući praksi, čak sam jednu godinu prošao s odličnim. Predmeti koji su mi nužno zlo otkada znam za sebe su matematika, fizika i kemija. Jednostavno se ne mogu natjerati da ih učim kada je toliko drugih zanimljivijih stvari tu.

Jesi li već u srednjoj bio glazbeno angažiran? Jesi li već tada znao da će glazba biti tvoj životni put?

Naravno, išao sam na solo pjevanje, svirao sam i pisao svoje pjesme. Jedno kratko vrijeme sam čak imao i bend. Također, dok sam bio u srednjoj školi prvi puta sam se pojavio u glazbenom showu Showtime i s njim je puno toga započelo.

Sjećaš li se neke anegdote iz tog razdoblja?

Bilo ih je puno,ali ima jedna simpatična koju bih izdvojio. Kako su nam profesori bili također novi u svemu tome, jednom prilikom je profesorica skužila da nitko ne radi ništa već su svi na internetu i igraju igrice. Da nas zezne i nauči lekciju iščupala je kabel od interneta i ponosno sjela za svoj stol, ali nije skužila je da je samo svoj kabel izvukla.Mi smo i dalje imali internet i nastavili po svom.

Da se možeš vratiti ponovno u školske klupe, bi li nešto promijenio?

Uvijek postoje neke sitnice za koje bih možda volio da sam ih elegantnije izveo, ali ništa prestrašno da bih i danas žalio za tim.

Pišeš li sve svoje tekstove sam? Gdje pronalaziš inspiraciju za stihove?

Trudim se pisati što više svojih autorskih stvari jer mi se najlakše povezati sa svojim autorskim pjesmama. No, dobio sam također i nekoliko pjesama od već afirmiranih glazbenika poput Dine Šarana, Ivana Dečaka, Aljoše Šerića koje su mi genijalne i koje također planiram snimiti ili sam već snimio.

Tko su ti najveći uzori u glazbi?

Jeff Buckley mi je definitivno vječna inspiracija, kako tekstualno tako po emociji koju nosi kroz vokal. Uz njega sam odrastao i na Radioheadu, Manic Street Preachersima i sličnim. Danas slušam jako puno glazbe raznih izvođača i crpim inspiraciju od velikog broja njih.

Kakvi su daljnji planovi vezani uz karijeru? Možeš li najaviti neki nastup?

Trenutno snimam album koji će izaći ove godine i jako puno radim na svojim autorskim stvarima. Od sobe sam napravio mali kućni studio u kojem snimam demo verzije pjesama za koje se nadam da će što prije ugledati svjetlo dana. Jako vjerujem u svoje pjesme i nadam se da će se moji slušatelji pronaći u nekim tekstovima.

Od nastupa bih izdvojio nedavnu svirku za Valentinovo u Purgeraju koja je odlično prošla, a u tijeku su i dogovori za novi nastup u jednom klubu u Zagrebu, no kako još nemam sve potvrđeno ne bih iznosio detalje. Na mojoj Facebook stranicihttps://www.facebook.com/dizdar.filipmožete pratiti i doznati sve informacije tog tipa.

I za kraj, reci mi koji bi savjet dao današnjim srednjoškolcima?

Budite hrabri i riskirajte za one stvari koje vas usrećuju i koje volite, i usavršite tehniku baratanja šalabahterima. Ne morate baš sve naučiti. 🙂