Pretraga

Vrhovni sud donio kontroverznu odluku?

A- A+

Antun Matković (20) i Goran Ević (22) iz Gradišta u studenom 2010. godine na smrt su iscipelarili 17-godišnjeg Miroslava Tunjića iz Županje. Miroslav je pretrpio smrtno teške ozljede nanesene od strane Antuna i Gorana koji su ga nakon toga ostavili na cesti gdje ga je poslije pregazio automobil.

Dvojici mladića na Vrhovnom sudu sudilo se za ubojstvo za što je predviđena minimalna kazna od 15 godina zatvora, međutim odlukom Vrhovnog suda koji je prihvatio žalbe obrane, predmet je vraćen na sud niže razine kako bi se ponovo odlučilo o sudbini delikvenata. Matkoviću i Eviću pritvor je ukinut nakon malo više od godinu dana.

Iako im se radi počinjenog nedjela početno sudilo za ubojstvo, sad im se sudi samo za nanošenje teške ozljede iz nehaja sa smrtnom posljedicom, za što je predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina. Dakle, postoji šansa da će se mladići izvući ili zbog očito jako dobre obrane koja je cijeli slučaj uspjela ukamuflirati u zgodniji paketić pod nazivom nanesene smrtne ozljede iz nehaja ili pak zbog dugogodišnje nekompetentnosti hrvatskog pravosuđa, što uključuje i Vrhovni sud koji je ovog puta, kao i nebrojeno puta do sad, donio sramotnu odluku. Zašto sramotnu? Zato jer se po prijašnjim iskustvima može očekivati da će mladićima u ponovljenom postupku kazne biti blaže.