Pretraga

Vukovarce na predavanjima o nasilju zanimalo što će biti s osnivačem stranice ‘Vinkovačke kur**’

A- A+

Proteklog vikenda su se u Iloku skupili srednjoškolci koji su sudjelovali na seminaru pod nazivom ‘Jednakost i tolerancija protiv nasilja’ u organizaciji Udruge srednjoškolaca. Cilj ovog predavanja bilo je promicanje svijesti o problemima mladih i to prevenciji nasilja među mladima. Ono što uzima najviše zamaha u zadnje vrijeme jest i nasilje**’. Mladi su svjesni da moraju čuvati lozinku i druge podatke, no nije im svima jasno da je svaka fotografija koju objave – javni podatak.

Privatna arhiva

Vukovarski srednjoškolci odlučili su nešto učiniti kako bi spriječili nasilje u svojoj županiji. Udruga srednjoškolaca tako je u Iloku održala seminar koji se bavi promicanjem svijesti među mladima o prevenciji nasilja, te o cyber nasilju i privatnosti na internetu. Predstavljena je i knjiga volonterke Katje Petrović, koja se također bavi temom nasilja.

Izdvojeni članak

Petina hrvatskih školaraca doživjela nasilje

Učenike zanima što će biti s osnivačem stranice ‘Vinkovačke kur**’ 

Obzirom da je u zadnjih nekoliko tjedana u javnosti poznato da su nepoznati počinitelji iz Vinkovaca i Županje na Facebooku napravili stranice ‘Vinkovačke kur**’ odnosno ‘Županjske kur**’, ispostavlja se da mnogi mladi nisu ni svjesni da je fotografija koju objave na internetu – javno dostupna. Predavanje vezano uz kretanje maloljetničke delinkvencije održala je Marina Bukal iz policijske uprave Vukovarsko – srijemske. 

– Srednjoškolce je najviše zanimalo što počinitelj koji je napravio ove Facebook stranice može očekivati. Ono što je za ovu priču zanimljivo jest da su se građani jako puno i sami upuštali u to da dođu do počinitelja, kazala nam je Bukal.
Njezin dojam je da mladi u Vukovarsko – srijemskoj županiji znaju za osnovna ponašanja pravila na internetu.

– Uostalom i evidentirano je manje kaznenih djela od strane, ali i prema mladima u prošloj godini, no aktualna problematika je dakako spomenuto nasilje putem interneta, poručila je Bukal.

Izdvojeni članak

Stranica ‘Vinkovačke kur**’ ponovno ugašena, a građani Vinkovaca u strahu

‘Nije nasilje u Vukovaru samo zbog nacionalnosti’ 

Provedeni seminar obilježilo je i predstavljanje knjige ‘DoživljaVANJA’ koju je napisala tek diplomirana studentica kroatistike Katja Petrović, inače dugogodišnja volonterka u brojnim udrugama. 

– Priča je to o djevojci Vanji koja je zbog toga što je drukčija od svojih vršnjaka u svojoj školi zapravo izopćena. Ono što je zanimljivo je da Vanja u jednom trenutku na nasilje reagira nasiljem i tu kreće radnja, otkrila nam je dio priče volonterka Katja. 

Obzirom da ova djevojka ima iskustva s mladima, poručila je da Vukovar nije grad u kojem se nasilje događa samo na temelju različitih nacionalnosti te da ne treba nositi tu stigmu, jer ‘nije uvijek sve povezano s time, već može biti brojnih različitosti’.