Pretraga

Za pojedine srednje prijave završavaju već u utorak: Evo i konačnog rasporeda prijemnih u Zagrebu

A- A+

Ovi dani odlučujući su za otprilike 38 tisuća učenika osmih razreda  – protekle subote započele su prijave srednjoškolskih programa. Već ovoga utorka završavaju prijave programa koje za upis provode prijemne ispite, odnosno dodatne provjere.

XV. Gimnazija u Zagrebu / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Od 25. lipnja putem sustava srednje.e-upisi.hr učenici prijavljuju obrazovene programe za upis u srednju školu. Na popis mogu uvrstiti najviše šest programa, a važno je da su oni poredani prema važnosti. Dakle, da im je na prvom mjestu škola i program kojeg najviše žele upisati, da na drugo mjesto stave školu koju bi htjeli upisati ako ne upišu onu školu i program s prvog mjesta, a na treće mjesto školu i program koju bi htjeli upisati ako ne upišu školu i program s prvog i drugog mjesta i tako do kraja liste.

Prijave za škole s prijemnim ispitima zavšavaju 28. lipnja u podne

I dok za većinu programa prijave završavaju 7. srpnja u 12 sati i nakon toga kandidati više neće moći prijavljivati programe niti mijenjati redoslijed prioriteta, rok za prijave srednjih škola koje provode prijemne ispite završava već u utorak, 28. lipnja u 12 sati. Nakon tog roka srednje škole koje imaju dodatne provjere više se neće moći prijavljivati.

Podsjetimo, od ove godine srednje škole bezuvjetno mogu provoditi prijemne ispite. Prijašnjih godina mogle su ih provoditi samo one škole koje su u prethodnoj školskoj godini temeljem ostalih elemenata vrednovanja, a koji isključuju izravan upis, upisale kandidate s ukupnim brojem bodova u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova.

Izdvojeni članak

Što se sve boduje na upisima u srednje škole? Evo detaljnog objašnjenja

Raspored prijemnih u sedam zagrebačkih gimnazija

Ove će godine taj prijemni provoditi samo sedam srednjih škola u Zagrebu, većinski za upis u prirodoslovno-matematičke programe. Ovo je raspored prijemnih te smjerovi i predmeti iz koji se prijemni provode:

 • Gimnazija Lucijana Vranjanina – prirodoslovno-matematička gimnazija – matematika – 29. lipnja u 12 sati
 • X. gimnazija ‘Ivan Supek’ – prirodoslovno-matematička gimnazija – matematika – 30. lipnja u 12 sati
 • XV. gimnazija Zagreb
  • prirodoslovno-matematička gimnazija – matematika – 29. lipnja u 9 sati
  • za učenike koji prvi put upisuju IB program  – engleski jezik i matematika –  30. lipnja u 11 i 12 sati
 • I. gimnazija Zagreb – prirodoslovno-matematička gimnazija – matematika – 1. srpnja u 12 sati
 • V. gimnazija Zagreb – prirodoslovna-matematička gimnazija – matematika – 1. srpnja u 9 sati
 • Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb – opća gimnazija – matematika i hrvatski jezik – 4. srpnja u 9 sati
 • Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb – prirodoslovna gimnazija – biologija, fizika i kemija – 30. lipnja u 9 sati

Podsjetimo za kraj, ljestvice poretka za upise u srednje škole postat će konačne 9. srpnja i nakon toga se više ne mijenjaju. Tog će dana kandidati vidjeti u koju su školu i u koji program ostvarili pravo upisa.

Ostale važne datume ovogodišnjih upisa u srednje možete doznati u našem TikTok videu ispod:

@srednja_hr Gotova je škola, a za osmaše to znači – upisi u srednju! Spremite si ovaj video da se možete podsjetiti kad se događaju bitne stvari za vas, a sve druge informacije možete pronaći na portalu srednja.hr! #skola #osmasi #srednja #srednjahr #upisihr #hrvatska #zagreb #split #rijeka #praznici #datumi #vijesti ♬ Steven Universe – L.Dre

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako se koristi, pogledajte u videu:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Kako se često u redakciji prisjetimo nekih zgoda i nezgoda iz srednje škole, naša iskustva odlučili smo ispričati u podcastu. Kako je izgledao odabir i upis u srednju, kako smo proveli prvi dan, tko je ‘fulao’ razred, kakva nam je ekipa tada bila te sve ono što se veže uz najljepše đačko doba, samo su neke teme o kojima smo pričali, snimku pogledajte ispod: