Pretraga

Za udaranje djece kuhačom šest mjeseci uvjetne kazne

A- A+

Nakon što je majka zbog neposluha udarila sina kuhačom po stražnjici,sud je kaznio nju. Tjelesno kažnjavanje kao odgojna metoda zabranjeno je u Hrvatskoj Obiteljskim zakonom, no usprkos tome u prethodnoj je godini bilo više od 1200 prijava.

Kuhača kao sredstvo kažnjavanja

Dvadesetpetogodišnja I.S. sa šireg područja Poreča, na Općinskom je sudu u Puli uvjetno osuđena na šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog zlostavljanja dvogodišnjeg sina. Zbog udaraca kuhačom po stražnjici,sin je zadobio modrice.

Zatraženo je izricanje zatvorske kazne od šest mjeseci uz primjenu uvjetne osude s rokom kušnje od dvije godine. Dakle, majka neće u zatvor ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Unatoč kvalitetnim propisima u Hrvatskoj koji zabranjuju i kažnjavaju tjelesno kažnjavanje djece, uočavamo neujednačenu primjenu propisa pa u nekim slučajevima, čak i kad se nasilje nad djecom prijavi policiji, ono prolazi nekažnjeno ,izjavila je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Roditelji kažu: “Nisam ga mislio povrijediti. Samo sam ga htio naučiti razlikovati ispravno od pogrešnog.” U takvim situacijama roditelji znaju izgubiti kontrolu, što može dovesti do fizičkog zlostavljanja djeteta. Ako roditelji prouzroče ozljedu ili modrice na djetetu, krše zakon te je takvim roditeljima nužna i stručna psihološka pomoć, upozorava ravnateljica Poliklinike za zaštitu djecedoc. dr. sc. Gordana Buljan-Flander.

Stručna pomoć

U ovakvim slučajevima, djeci je potrebno pružiti stručnu pomoć. S obiteljima koje primjenjuju tjelesno kažnjavanje neophodno je raditi te uključiti institucije koje mogu nadzirati roditelje u odgoju. Kako bi se izbjegle ovakve metode kažnjavanja, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavićpreporučuje poticanje pozitivnog roditeljstva  te edukaciju u obiteljskim centrima.