Pretraga

[Zagonetka] Tri su prekidača, koji od njih kontrolira svjetiljku?

A- A+

Matematičar Alex Bellos jednom tjedno čitaleljima The Guardiana postavlja zagonetku. Ovoga puta se odlučio za jednu, za koju navodi da je djeca rješavaju bez problema. U prizemlju kuće nalaze se tri identična prekidača za struju. Jedan od njih je za podrumsku svjetiljku. Vaš zadatak je otkriti koji to prekidač kontrolira svjetiljku.

Screenshot: The Guardian

Jednom tjedno britanski matematičar Alex Bellos čitateljima The Guardiana postavlja testove. Ovoga puta se odlučio za jedan, za koji navodi da ga djeca rješavaju bez problema. No to ne znači da ćete i vi.

U prizemlju kuće nalaze se tri identična prekidača za struju. Jedan od njih je za svjetiljku u podrumu. Zadatak je da otkrijete koji prekidač kontrolira svjetiljku.

Pravila su sljedeća:

Možete pritiskati prekidače kako god hoćete, a poslije toga vam je dozvoljeno samo jednom sići u podrum radi provjere je li svjetlo upaljeno ili ne.

Kako ćete poslije toga znati koji je prekidač povezan sa svjetiljkom u podrumu?

Pojasnimo: Kada ste u prizemlju, ne možete vidjeti podrum, niti svjetlo koje svijetli odozdo. Kad jednom odete u podrum, više ne možete dirati prekidače.

Koje je vaše rješenje?

Screenshot: The Guardian