Pretraga

Zajedništvo i brutalne pripreme mlade rukometaše odvele do europskog srebra

A- A+

Hrvatska rukometna reprezentacija do 20 godina prošlog se tjedna okitila europskim srebrom na prvenstvu u Turskoj. Prva juniorska medalja u povijesti nije zlatna jer su momke prije finalne utakmice sa Španjolskom desetkovale ozljede. Po povratku u domovinu jedan od njih, Karlovčanin Dominik Smojver, otkrio nam je kako su tekle pripreme, s kim su se družili i zabavljali te kako uskladiti vrhunski sport i studiranje.

Težak poraz u finalu našoj oslablenoj mladoj vrsti nanijeli su Španjolci. Ipak razočarenja kod srebrnih juniora nema. – Ovo je prva juniorska rukometna medalja u povijesti. Za nas će se još čiuti, jer već neko vrijeme igramo skupa i ovo nam nije prvo veliko natjecanje, kazao je Dominik Smojver, te dodao kako su prošle godine u Crnoj Gori u kadetskoj konkurenciju uzeli zlato.

Tri treninga dnevno i trčanje ranom zorom

Za ovakve rezultate potrebno je mnogo odricanja i teškoga rada, a koliko točno teško je i zamisliti nekome tko se ne bavi  sportom.

– Ove godine smo se čak malo kraće spremali jer je turnir počeo ranije zbog Olimpijskih igara, ali ipak se odradilo 20 dana u žestokom ritmu sa samo dva dana pauze. Treniralo se po principu prvi dan jedan trening, drugi dan dva i treći tri, pa onda sve iz početka. Treninzi uglavnom traju po dva sata, ali mi smo na to već navikli, kazao je mladi Karlovčanin.

Ako ste pomislili da se ovi mladići ne zabavljaju ili pak da za to nemaju vremena prevarili ste se. Usprkos intenzivnim treninzima naši rukometaši su i za to našli vremena. – Jednu smo se večer čak i previše opustili i radili gluposti. Naravno to nije prošlo neopaženo pa smo od 4 do 5 ujutro morali trčati po igralištu, a za kaznu još odradili tri umjesto jednog treninga taj dan, otkrio nam je karlovački reprezentativac.

Na prvenstvu se odlično zabavljaju

Poznato je da se na ovakvim velikim prvenstvima osim velikih rivalstava rađaju i velika prijateljstva, a kako su naši momci veliki veseljaci nije im bilo teško naći nove prijatelje. – Najbolje smo se složili s Poljacima, sa Slovencima smo se družili u sobama sve do polaska na aerodrom. Čak smo poslije finala zapjevali i sa Španjolcima koji su nas porazili u borbi za zlato, otkrio nam je.

Ozbiljno bavljenje rukometom zahtjeva izvanredno studiranje

Osim treninga i osvajanja medalja po raznim prvenstvima pažnju velikom broju našim mladih reprezentativaca zaokuplja odrađivanje studentskih obveza. S obzirom na gust sportski raspored fakultete pohađaju uglavnom kao izvanredni studenti. – Rukomet dosta utječe na svakodnevni život. Uz ozbiljno bavljenje rukometom nemoguće je pohađati redovno faks, jer su treninzi i utakmice često u vrijeme ispita. Studiram izvanredno i uglavnom stignem, ali nastojim to sve što prije riješiti, da mogu što više trenirati, objašnjava naš sugovornik koji se inače akademski obrazuje na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Odmora za mlade sportaše i nema previše. Sljedeće ih ljeto čeka Svjetsko juniorsko prvenstvo u Bosni i Hercegovini, a do tada treba riješiti ispite i odraditi stotine treninga.