Pretraga

Zamislite da možete doktorirati na temu heavy metal glazbe! Vjerovali ili ne, ali moguće je

A- A+

Australski ‘The University of Newcastle’ objavio je natječaj u kojem nude školarinu studenima koji žele doktorirati na temu toga kako pojedini elementi socijalne geografije utječu na razvoj heavy metal kulture.

Kako prenosi Mixer.hr, kandidatu koji zadovolji sve uvjete za ovaj doktorski će studiji biti odobreno ukupno 27,596 australskih dolara godišnje.

Sveučilište će platiti školarinu dvama studentima koji žive u Australiji, a jedna je rezervirana mjesto i za internacionalnog kandidata.

U opisu teme, na kojoj bi tri studenta trebala doseći svoj doktorat iz područja heavy metal glazbe, stoji sljedeće:

– Dok su se razni žanrovi glazbene scene razvili u različitim dijelovima svijeta, većina heavy metal bendova korijene vuče iz zemalja smještenih na sjeveru. Kad se pogleda globalna evolucija, pozicioniranost Australije jedinstvena je, što zbog povijesnih veza s Ujedinjenim Kraljevstvom što zbog dijeljenja kulturnih vrijednosti s kolonizatorima. Iako geografski udaljena od srca heavy metal kulture, Australija je razvila svoj jedinstveni i strastveni pristup prema tom žanru, iznjedrivši pri tom nezanemariv broj visoko profiliranih bendova, stoji tako u opisu.

U razgovoru za glazbeni portal Kerrang, rektor sveučilišta Simon Springer dodatno je pojasnio potrebu da se ponude stipendije za tri doktorata na ovu temu.

– Kao doživotni fan metal glazbe koji je tek nedavno počeo i stručno istraživati to područje, zaključio sam kako bi ovo bio dobar temelj za proširivanja područja istraživanja. Svakako bih volio da sam i sam imao priliku istraživati metal glazbu za potrebe znanosti i da se slična tema postojala u vrijeme kada sam i sam započeo doktorski studij, rekao je Springer.