Pretraga

Zanimanja koja su u Hrvatskoj najbolje i najlošije plaćena

A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o plaćama u mjesecu ožujku prema kojima najveće plaće imaju zaposlenici u telekomunikacijama, a najniže radnici u prerađivačkoj i industriji. Dok je prosječna neto plaća u telekomunikacijama oko 12 300 kuna, radnici u proizvodnji odjeće zarađuju mjesečno oko 2 800 kuna.

Iznos plaća u Hrvatskoj iz mjeseca u mjesec opada, a njihovo smanjenje najmanje je utjecalo na zaposlenike u telekomunikacijama. Državni zavod za statistku je objavio podatke o plaćama u mjesecu ožujku, prema kojima se jasno vidi kako su najlošije plaćeni radnici u prerađivačkoj industriji, a najbolje već spomenuti zaposlenici u telekomunikacijama. Što se tiče prosječnog iznosa kojeg su Hrvati zaradili u ožujku, on je bio 5 516 kuna.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Voditi marketing na društvenim mrežama kreativan i zabavan posao

Najveće plaće u telekomunikacijama

Prosječna neto plaća zaposlenika u telekomunikacijama iznosi 12 353 kune, čim su se popeli na sami vrh, a po visini plaće slijede ih radnici u promidžbi i zračnom prometu. Prema podacima DZS-a, radnici u promidžbi za sat vremena zarade 61,10 kuna, a u zračnom prijevozu 56,69 kuna.

Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata tvrdi kako su menadžerske plaće u odnosu na prosječnu mjesečnu plaću u snažnom iskoraku te da su nesrazmjerne samom sektoru. – Razlika između jednih i drugih postoji. Činjenica je da je to izgled tržišta. U Hrvatskoj je sasvim jasno da neki poslovi imaju i puno veću cijenu, neki možemo govoriti i da su precijenjeni, izjavio je za Dnevnik.hr.

U prerađivačkoj industriji satnica niža od studentske

Uzme li se u obzir da su satnice za studentske poslove vrlo rijetko ispod 18 kuna, postaje jasno u kojem su položaju radnici u prerađivačkoj industriji kojima prosječna satnica iznosi 16,90 kuna. Mjesečno se taj iznos popne na 2 809 kuna čime su zaposlenici u proizvodnji odjeće smješteni na samo dno.