Pretraga

Zaraženo preko tisuću učenika, Fuchs: ‘Imamo niz mjera koje se mogu primijeniti prije zatvaranja škola’

A- A+

Da se ne planira prelazak na online nastavu danas je još jednom potvrdio ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Ističe kao postoje mjere koje se mogu primijeniti prije zatvaranja škola te otkrio kako je u ovom trenutku u Hrvatskoj zaraženo 367 zaposlenika škola i 1.063 učenika u dobi od 7-18 godina (0,23%).

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs gostovao je ove srijede u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada vlada’. Tom prilikom ponovio je kako se za sada ne planira prelazak na online nastavu te da ‘nitko nije rekao da nakon Svih svetih kreće online škola.’

Sastanak u ministarstvu oko novih preporuka

– Škola ide po ili po A, ili B ili C modelu, ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim dijelovima, gradovima ili županijama. Lokalni stožeri prate epidemiološku situaciju i tada sugeriraju osnivačima treba li prelaziti na C model, rekao je ministar Fuchs na Hrvatskom radiju.

Kazao je i kako su neke županije htjele na brzinu nešto riješiti i donijeti svoje odluke, no s njima je razgovarao i uvjerio ih da donose prenagle odluke i da je najbolji način izvođenja nastave licem u lice.

– Imamo čitav niz drugih mjera koje se mogu primijeniti prije zatvaranja škola, a dat će boljim učinak. Zatvaranje škola daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze i najveću štetu učenicima, istaknuo je ministar na Hrvatskom radiju.

Ministar je podsjetio i kako su na početku školske godine zatvorene školske dvorane za izvanškolske aktivnosti, nastojeći izbjeći miješanje djece. Međutim istaknuo je da su to morali olabaviti jer je epidemiološka situacija bila dobra u školama, a i djeca su se družila izvan škole.

Naglasio je da će se ponovno naći u ministarstvu i prodiskutirati nove preporuke.

– Pokazalo se da škole nisu centri širenje zaraze. Ima par slučajeva, ali svi slučajevi su infekcije izvana, rekao je Fuchs u emisiji ‘A sada vlada’.

Izdvojeni članak

Na online nastavu zbog korone prelazi gimnazija za koju ministar govori da nema niti jednog zaraženog

Zaraženo oko 0,23% učenika

Ministar je otkrio i kako je na koronavirus pozitivno 367 školskih djelatnika i 1.192 djece. Od toga njih 129 je do 6 godina, a 1.063 su od 7-18 godina.

U samoizolaciji nalazi se 604, školskih djelatnika i 10.653 djece, od toga 2.209 do 6 godina i 8.444 od 7-19 godina.

Ove srijede u Ministarstvu rada održavaju započinju pregovori između pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i predstavnika sindikata, o sklapanju dodataka kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi. Na pitanje što se može očekivati od rebalansa proračuna sljedeće godine ministar Fuchs je rekao kako su u proračun uključili obećano povećanje za zaposlenike škola, ali da će vidjeti kako će se punjenje proračuna odvijati.

– Ono što mogu reći je da neće biti smanjenja plaća i da ono što je dogovoreno na razini vlade će se ispoštovati, rekao je Fuchs za Hrvatski radio.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Medicinski fakultet prelomio: Sva nastava ide online, čak i dio vježbi

Varaždinski župan: Prelazimo online ‘ako se stvari budu eksplozivno razvijale’

U emisiji RTL Danas sinoć je gostovao varaždinski župan Radimir Čačić, a jedna od tema o kojoj je govorio je mogućnost prelaska na online nastavu. Mjera je to koju lokalni stožer može predložiti nacionalnom.

– Od 13 naših srednjih škola četiri su online i u svakom trenutku čim dođe do neke zaraze u nekom porstoru idemo na online tako da možda ako se stvari budu eksplozivno razvijale na ovaj način kako se to razvija, negdje s 5. studenog mi vjerojatno možemo očekivati online u srednjim školama, mi imamo daleko najjaču infrastrukturu u Hrvatskoj, istaknuo je sinoć Čačić.

Radovan Fuchs
Share via
Copy link
Powered by Social Snap