Pretraga

Zbog oslobađajuće presude generalima, udžbenici iz povijesti morat će se mijenjati

A- A+

Oslobođenje generala Ante Gotovine i Mladena Markača, te njihov odlazak u Hrvatsku i mobilizacija građana u dočeku na glavnom zagrebačkom trgu najaktualniji su događaji ovih dana. Mnogi kažu da se tom presudom zatvorilo poglavlje Domovinskog rata, a povjesničari su za portal vecernji.hr komentirali kako će se o toj presudi pisati u udžbenicima iz povijesti. Što i koliko školaci trebaju znati o proteklim događajima, te kako ih prezentirati u knjigama, pročitajte u nastavku.

Izdvojeni članak

Učenici povijest moraju učiti za život, a ne za ocjenu

Poznato je da se u udžbenicima iz povijesti o Domovinskom ratu uglavnom uči vrlo malo na kraju osmog razreda osnovne škole, te mu se posvećuje nekoliko lekcija na kraju četvrtog razreda srednje škole. Problem je što često puta krajem četvrtog razreda maturanti imaju pune ruke posla oko mature i završetka godine, a i redovito se kasni par lekcija, stoga se Domovinski rat često zbije u par sati, a maturanti ne dobiju činjenično predznanje o vlastitoj državi i njenoj povijesti.

Osim toga, zbog nedavnih događaja poglavlje o Domovinskom ratu trebalo bi i na papiru dobiti novi epilog te uz najnovije činjenice zaokružiti učenikovo znanje o povijesti vlastite domovine.

Presuda generalima mora ići u sve udžbenike

Uz protekle događaje zadnjih nekoliko dana, odnosno oslobođenje generala Ante Gotovine i Mladena Markača, autori nekih udžbenika iz povijesti su za portal vecernji.hr komentirali moguće promjene sadržaja u knjigama.

– Naravno da ova presuda treba ući u udžbenike povijesti, time je napokon završen Domovinski rat, objasnio je povjesničar Davor Marijan.

Smatra i kako je sloboda autora svakog udžbenika iz povijesti ograničena činjenicama, a same interpretacije snosi učenik, povjesničar ili znanstvenik.

Izdvojeni članak

Online atlas za lakše učenje povijesti

Zasad Gotovini posvećene svega dvije rečenice

Jedini udžbenik u kojoj se činjenično spominje general Ante Gotovina jest onaj u autorstvu Krešimira Erdelje i Igora Stojakovića.

U udžbeniku su Gotovini posvećene točno dvije rečenice, a glase ovako:

„Javnost je još teže prihvatila kada je Haaški sud zatražio izručenje generala Hrvatske vojske Ante Gotovine, koji je zapovijedao hrvatskim postrojbama tijekom Oluje. Gotovina se nije mirio s optužbama te je nekoliko godina proveo u bijegu, a uhićen je 2005. godine. Suđenje Gotovini još traje.“

Erdelja smatra da ove rečenice moraju dobiti svoj epilog, te potvrditi ovo što se dogodilo u javnosti, no to ovisi o Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Poglavlje o Domovinskom ratu je oslobađanjem generala zatvoreno i na papiru?

Poznato je da svi učenici vole čitati iz povijesnih udžbenika o onim događajima i osobama kojima su i sami svjedočili tijekom života, više nego o raznim podacima iz srednjeg vijeka, smatraju mnogi povjesničari. Zbog toga malo njih ima problema sa savladavanjem gradiva o Domovinskom ratu, jer su im i roditelji pričali o mnogim događajima koje su doživjeli.

Po navedenim komentarima povjesničara, očito je da bi vrlo vjerojatno nadopisali najnovije događaje u svoje knjige, jer hrvatska povijest se i dalje stvara.