Pretraga

Zelena čistka – najveća volonterska akcija

A- A+

vegehop.hr

– Mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku. Čovjek pripada zemlji. Mi to znamo. Sve je povezano kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane. Čovjek ne tka tkivo života, mi smo samo jedna nit u tkanju. Što god netko tkanju čini, čini i sebi samome. – rekao je jednom indijanski poglavica Seattle.

 Da je bio u pravu zna i Udruga Žmergo iz Opatije koja će ove godine prvi put u Hrvatsku dovesti najveću akciju čišćenja na svijetu Lets do it – World Cleanup! U sklopu te akcije u Hrvatskoj će se, kao i u Austriji, Španjolskoj, Latviji i Kaliforniji 21. travnja odvijati Zelena čistka – akcija za koju organizatori vjeruju da će okupiti najveći broj volontera ikad. Osim u navedenim zemljama, akcija će se tijekom ove godine odviti još u 82 zemlje svijeta.

Zelena čistka je akcija koja će se odvijati u dvije faze. U prvoj fazi sve ljude poziva se da označe na kartikritična mjesta i divlja odlagališta otpada koja se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini – mjestu gdje žive, rade, provode slobodno vrijeme.  Druga faza je sama akcija čišćenja u kojoj svatko može postati volonter i s ekipom se uključiti i provesti 21. travanj vani na svježem zraku uz volontiranje.  – Ako svatko odvoji par sati svojeg vremena, te 21. travnja dođe na njemu najbliži punkt i pomogne u zbrinjavanju otpada, kroz svega par sati, svi ćemo živjeti u ljepšoj Hrvatskoj – ističe Ana Golja, predsjednica Udruge Žmergo.

Samu akciju podržava Ured predsjednika Ive Josipovića, a prilikom čišćenja volonterima će pomoći Hrvatska gorska služba spašavanja.

                               Ovako je akcija izgledala na početku, u Estoniji 2008.

– Svatko od nas dio je prirode, svatko od nas je zagađivač pa i svatko od nas može očistiti kutak u kojem živi. Promjene kreću od nas samih te nam je želja ovom akcijom osvijestiti sve građane da pođu od sami sebe te da omoguće sebi i svojim potomcima jedno od osnovnih prava – a to je ono na čist okoliš – poručila je voditeljica kampanje, Helena Traub.

Više o samoj akciji možete pogledati na web stranici : wix.com