Pretraga

Život u učeničkom domu

A- A+

Razgovarali smo s Matejem Bagom, učenikom Srednje zrakolovne škole koji u slobodno vrijeme pohađa i glazbenu školu. Matej živi u učeničkom domu Franje Bučara pa nas je zanimalo kako mu je tamo.

Zašto baš Franjo Bučar?

Ovaj dom je specifičan po tome što ovdje imam najviše osobnog mira. Odgajatelji su dosta tolerantni tako da mi se to jako sviđa.

Kako je bilo otići od kuće i roditelja u nešto sasvim nepoznato i to sa 14-15 godina?

Malo me hvatala nekakva euforija, malo ti fale roditelji, ali navikneš se. Bio je to mali psihički šok, došao sam u Zagreb, upoznao sam nove ljude u školi i domu pa je to bilo odjednom malo previše. Ispočetka sam jedva čekao da dođe vikend i da idem doma, ali kasnije se to promijenilo i sada više vremena provodim u Zagrebu.

Kako je prošao prvi dan u domu, da li si morao puhati u svijetlo dok se ne ugasi ili raditi nešto drugo što smisle stariji učenici koji su starosjedioci u domu?

Ne. ne. Brat mi je bio u 2. razredu, a ja sam bio spreman suprostaviti se tome, ali toga na sreću nije bilo. Barem ne u mom slučaju. Isto tako sprijateljio sam se s kolegom koji je boksač pa mi je i to vjerojatno pomoglo.

Jesi li zadovoljan uvjetima u domu?

Pa jesam, ne mogu se žaliti. Jedina zamjerka koju mogu naći je prehrana. Po meni su malo manje količine, ali vjerujem da je ostalima dovoljno, ja volim raznovrsnu prehranu pa bih bio sretniji da imamo više namirnica u prehrani.

Kad smo već kod prehrane, kako je bez mamine kuhinje?

Dobro je, imam tetu ovdje u Zagrebu pa odem i kod nje kada mi se ne svidi hrana u domskoj kuhinji. Svi mi ne volimo jesti neka jela pa tako i ja, tako da ne mogu reći da je hrana u domu loša.

Što bi volio promijeniti u domu?

Pa ne znam, ne provodim puno vremena u domu s obzirom na obveze u zrakoplovnoj i glazbenoj školi pa nemam vremena razmišljati o tome.

Da ponovno upisuješ srednju školu, da li bi ponovno otišao u dom ili bi ostao kod kuće?

Ne, ne. Ponovno bih upisao zrakoplovnu školu i došao u dom.

Izlasci?

Pa može se izaći, ali ja baš i ne stignem zbog svih obveza.

Možeš li se u domu baviti nekom aktivnošću kojom se prije nisi mogao baviti?

Da, mogu se baviti streljaštvom ili biti u šahovskom klubu. Postoji teretana u domu, a mogu igrati i nogomet s obzirom da dom ima svoje nogometno igralište.

Za kraj reci nam nekakvu anegdotu koja će te uvijek podsjećati na ovaj dom?

Jedne godine za Martinje bila je nekakva feštica tu pokraj doma. Ja sam otišao tamo s društvom iz doma. Vratili smo se u dom, i dogovorili se da ćemo kartati belu. Dečki su otišli po karte. Čekali smo ih petnaestak minuta, no oni nisu mogli ući jer je noćni čuvar bio vani pa smo rastavili prozor i spustili ga da mogu ući u sobu. Međutim, kako smo spustili taj prozor na stol, kolega koji je ulazio stao je na taj prozor koji je naravno puknuo. Kasnije su našu sobu zvali hotel vedro nebo.