Pretraga

Znanost potvrdila: Mozak nam je biološki isti, razika među spolovima leži u nečem drugom

A- A+

Uvijek se vode rasprave o razlikama između muškog i ženskog mozga, kako među znanstvenicima, tako i među laicima. No, čini se kako ćemo sve što smo čuli o razlikama između spolova što se mozga tiče, pod svijetlom novih činjenica, morati zaboraviti.

blog.brainhq.com

Polemike oko toga tko je pametniji te koje su razlike između muškog i ženskog mozga nikome nisu strane. Razne su se teorije pojavljivale, no nitko još nije uspio saznati koji je od spolova intelektualno superiorniji. Ipak, pojavile su se nove činjenice, uslijed kojih ćemo očito morati zaboraviti sve što smo do sada čuli o razlikama između muškog i ženskog mozga, piše DailyMail.

Izdvojeni članak

I mozak reagira na slomljeno srce, evo na koji način!

Za eventualne razlike krivo je društvo

Naime, neuroznanstvenica s britanskog sveučilišta Aston, Gina Rippon, tvrdi kako nema apsolutno nikakve razlike u mozgu žene i mozgu muškarca, jer postoje konkretni dokazi da je kod muškaraca bolje razvijena, primjerice, prostorna orijentacija, a kod žena sposobnost multitaskinga.

Rippon tvrdi kako je za bilo kakve eventualne razlike krivo društvo i njegova percepcija roda, no što se biologije tiče, mozak žene i mozak muškarca potpuno su isti.

Izdvojeni članak

Ne biste vjerovali što vam može ‘povećati’ mozak

Žene se bez razloga obeshrabruje u bavljenju znanošću

– Naš je mozak puno podložniji vanjskim utjecajima nego što mislimo. Tako već u ranom djetinjstvu na njega utječu razne igre zbog kojih se djeca prilagođavaju određenim društveno prihvaćenim stereotipima.

Svoje teze ova je znanstvenica potvrdila i u praksi, a ono što je najviše smeta jest da se današnju generaciju žena obeshrabruje od bavljenja znanošću jer im se govori ‘da njihov mozak ne funkcionira na tom nivou’.