Pretraga

Znate li koja je razlika između AIDS-a i HIV-a? O tome će se ovog tjedna educirati učenike

A- A+

Svake se godine 1. prosinca obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, a u Zagrebačkoj županiji jučer su krenula predavanja u školama koja učenike educiraju o tome što je AIDS, a što HIV te o prevenciji spolno prenosivih bolesti. Prema podacima HZJZ-a za ovu godinu, broj oboljelih od HIV-a je blago pao, no i dalje se u više od 80 posto slučajeva prenosi spolnim putem.

Foto: Pexels

Sutra, 1. prosinca, obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Upravo iz tog razloga, kako bi se osvjestilo mlade o toj bolesti i načinima kojima se ona prenosi, Zagrebačka županija pokrenula je predavanja u školama. Njima se educiraju učenici o tome što je AIDS, a što HIV te o prevenciji spolno prenosivih bolesti.

– Edukacije će se održavati u svim gradovima Zagrebačke županije za po jedan osmi razred osnovne škole i jedan prvi razred srednje škole od 29. studenoga do 3. prosinca, a radi se o edukaciji u sklopu Programa prevencije spolnih bolesti kojeg već desetak godina provodi Zavod, a sufinancira Zagrebačka županija, stoji na stranicama županije.

Pandemija je znatno utjecala na otkrivanje bolesti

Ovogodišnji moto Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je ‘Zaustavimo nejednakosti. Zaustavimo AIDS‘, a upozorava na sve veće nejednakosti u dostupnosti zdravstvene zaštite vezane za HIV. Situacija se znatno pogoršala za vrijeme pandemije koronavirusa.

– Odaziv škola i povratne informacije učenika su svake godine iznimno dobre što nam daje poticaj za nastavak i unapređenje ovog programa, rekla je liječnica Adriana Juriša, voditeljica Programa.

Foto: HZJZ

Ove godine u Hrvatskoj 58 slučaja zaraze

U Hrvatskoj je prvi slučaj zaraze HIV-om zabilježen 1985. godine te je od tada do studenog ove godine zabilježeno ukupno 1886 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 590 oboljelo od AIDS-a.

U prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno je 58 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, uključujući AIDS, što je malo manje nego je u to vrijeme bilo prošle godine kada je bilo 69 zaraženih.

– Među osobama koje su dijagnosticirane i ušle u skrb tijekom 2021. godine, 18 ih je oboljelo od AIDS-a, a 12 zaraženih HIV-om je umrlo, od čega tri od AIDS-a. Od 58 novooboljelih 91 posto muškaraca. Prema putu prijenosa kod 47 osoba, odnosno kod 81 posto oboljelih je vjerojatni put prijenosa bio spolni odnos između muškaraca, u 16 posto spolni odnos između muškarca i žene, te u dva slučaja nije utvrđen put prijenosa, navodi HZJZ.

Foto: HZJZ

Najčešće se otkriva u dobi od 25 do 44 godine

U Hrvatskoj se u prosjeku zabilježi oko stotinjak slučajeva zaraze HIV-om godišnje, što stopom od oko 2,3 na 100.000 Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije HIV-om.

– Prema podacima Klinke za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Referentnom centru za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravstva, u prvih jedanaest mjeseci 2021. godine je 1.358 osoba oboljelih od infekcije HIV-om bilo uključeno u skrb, od kojih je njih 1.305 uzimalo antiretrovirusne lijekove, što čini 96 posto oboljelih, tvrde iz HZJZ-a.

Navode kako je ishoda liječenja te uključivanja i zadržavanja u skrbi dobar i uspješan, no još je uvijek nepovoljno to što se dio zaraza HIV-om, odnosno oko 50 posto, otkrije u kasnom stadiju HIV infekcije ili kad je zaražena osoba već oboljela od AIDS-a. Većina zaraza HIV-om se dijagnosticira u dobi od 25 do 44 godine.

‘BRUTALKA – enciklopedija o spolnom zdravlju’

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjelovao je s udrugom HUHIV u izradi edukativne brošure pod nazivom ‘BRUTALKA – enciklopedija o spolnom zdravlju’, zajedno s brojnim stručnjacima. Brošura na sveobuhvatan način obrađuje teme o spolnom i reproduktivnom zdravlju poput spolnosti, rasta i sazrijevanja, anatomije spolnih organa, liječničkih pregleda i samopregleda spolnih organa, zaštite od spolno prenosivih infekcija i komunikacije o temama spolnog zdravlja. Sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju, odakle i potječe naziv brošure.