Pretraga

U Hrvatskoj manje osoba nego prošle godine zaražene HIV-om: Liječenje je uspješno ako se rano otkrije

A- A+

Svake se godine 1. prosinca obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Povodom toga Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je statistiku za ovu godinu. Prema podacima ove je godine manje zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a nego prošle godine. Iako je liječenje i skrb o osobama kojima je dijagnosticirana ova bolest dobro i uspješno, još uvijek je nepovoljno to što se oko 50 posto zaraza HIV-om otkrije u kasnom stadiju ili kad je zaražena osoba već oboljela od AIDS-a.

AIDS ispisan na papiru kraj igle i stetoskopa u crvenom

Foto: Canva

U 2023. godini u Hrvatskoj je zabilježeno 79 slučaja zaraze HIV-om i oboljelih od AIDS-a, pokazuju podaci HZJZ-a. To je nešto manji broj nego je bilo u isto vrijeme prošle godine kada je zabilježeno 100 dijagnoza. Ovi podaci objavljeni su povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava svake godine 1. prosinca.

– U razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om, do 20. studenog 2023. godine u Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2.097 osobe, 1.857 muškaraca, 239 žena i jedan neupisan spol, kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 627 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju od AIDS-a umrlo 266 osoba, što je ukupno 376 od HIV-a/AIDS-a, stoji na stranicama HZJZ-a.

Hrvatska je među zemljama s niskom učestalošću infekcije HIV-om

Dodaju kako se posljednjih godina u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi oko 90 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što stopom od oko 2,3 na 100.000 Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije HIV-om. Među osobama koje su dijagnosticirane i ušle u skrb tijekom prvih jedanaest mjeseci ove godine 12 njih je oboljelo od AIDS-a, a 15 zaraženih HIV-om je umrlo, od čega devet od AIDS-a. Prema spolu, bilo je 89 posto muškaraca i 11 posto žena.

– Među slučajevima sa zabilježenim putem prijenosa kod 53 osobe je vjerojatni put prijenosa bio nezaštićeni spolni odnos između muškaraca, u 21 spolni odnos između muškarca i žene, jedno injektiranje droga, jedan slučaj primatelja zaražene transfuzije/krvnih derivata, a kod tri osobe put prijenosa je nepoznat. Napominjemo kako osoba koja se zarazila putem transfuzije nije zarazila u Hrvatskoj, već se radi o osobi koja je primila zaraženi krvni pripravaka u inozemstvu, navode iz HZJZ-a.

Izdvojeni članak
testiranje na HIV

Kreće besplatno testiranje na HIV i sedam spolno prenosivih infekcija, evo kako ga obaviti

Zahvaljujući terapiji osobe koje žive s HIV-om imaju gotovo isto očekivano trajanje života kao i osobe koje nisu zaražene

Prema podacima Klinke za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Referentnom centru za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravstva, u prvih 11 mjeseci 2023. godine je 1.486 osoba s HIV-om bilo uključeno u skrb, od kojih je njih 1.464 uzimalo antiretrovirusne lijekove, što čini 99 posto oboljelih. Iz HZJZ-a ističu kako ishodi liječenja te uključivanja i zadržavanja u skrbi imaju dobre i uspješne rezultate, ali da je još uvijek nepovoljno to što se dio zaraza HIV-om, odnosno oko 50 posto, otkrije u kasnom stadiju HIV infekcije ili kad je zaražena osoba već oboljela od AIDS-a.

– Pojavnost infekcije HIV-om u Hrvatskoj se zadržala na niskoj razini, s blagim trendom porasta novodijagnosticiranih osoba do 2015. godine kada je zabilježen najveći broj novih prijava HIV/AIDS-a – 117. Od 2015. godine bilježimo pad broja osoba s novodijagnosticiranom infekcijom HIV-om sve do 2022. godine. Blagi trend porasta novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om u razdoblju od 2003. do 2015. godine dijelom možemo objasniti uspješnijim otkrivanjem infekcije povećanom dostupnošću testiranja. Porast broja zabilježenih novih dijagnoza infekcije HIV-om u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu čine strani državljani i/ili osobe koje od prije imaju HIV pozitivan status, a ove godine su se uključile u hrvatski zdravstveni sustav liječenja i skrbi, objasnili su iz HZJZ-a, a detaljne podatke možete pogledati u grafikonu ispod.

Foto: HZJZ

Iz HZJZ-a naglašavaju kako je od iznimne važnosti dostupnost antiretrovirusne terapije koja, ako je uspješna, omogućuje da osobe koje žive s HIV-om imaju gotovo isto očekivano trajanje života kao i osobe koje nisu zaražene HIV-om. Antiretrovirusna terapija dostupna je i besplatna za pacijente u Hrvatskoj od 1998. godine, no ključno je da se infekcija otkrije u ranom stadiju. Stoga je važno da se osobe koje sumnjaju da bi mogle biti u riziku od zaraze HIV-om u testiraju, a to mogu napraviti u centrima diljem Hrvatske i to anonimno i besplatno. Više o AIDS-u i HIV-u možete pročitati ovdje.