Pretraga

Znate li koji je najnepošteniji grad na svijetu?

A- A+

Kako bi utvrdili poštenje stanovništva u gradovima diljem svijeta, reporteri Reader’s Digesta su namjerno ‘izgubili’ 192 novčanika, odnosno po 12 na javnim mjestima 16 gradova i kriomice promatrali tko će ih vratiti, a tko ne. U svakom od novčanika bio je broj mobitela, što znači da su pronalazači mogli kontaktirati vlasnika, te 50 dolara. Glavni grad Finske Helsinki ispao je grad s najpoštenijim građanstvom, dok stanovnicima Lisabona tuđe nije nimalo prokleto.

Kako bi utvrdili poštenje stanovništva u gradovima diljem Globusa, izvjestitelji Reader’s Digesta su namjerno ‘izgubili’ po 12 novčanika na javnim mjestima 16 gradova, te su sa strane promatrali koliko će ih pronalazača vratiti. Ostavili su u svakom novčaniku broj mobitela, tako da ih se može kontaktirati, ali i mamac od 50 dolara.

Izdvojeni članak

Nepošteni ljudi su bolje raspoloženi! Evo zašto!

U Lisabonu jedini pošteni pronalazači bili Nizozemci

Na dnu ljestvice po poštenju stanovništva prema ovom neobičnom istraživanju, našao se Lisabon u kojem je vraćen samo jedan od 12 novčanika.

Da stvar bude zanimljivija i u tom jedinom primjeru poštenja, sudjelovao je bračni par iz Nizozemske, koji se našao u turističkom posjetu Lisabonu, te odmah po pronalasku kontaktirao osobu koja je izgubila novčanik, odnosno reportere Reader’s Digesta.

Ostalih 11 novčanika netragom su nestali. Interesantno da je i drugi grad s dna ljestvice smješten na Pirinejskom poluotoku. Naime u Madridu su vraćena samo dva od 12 novčanika.

Izdvojeni članak

Pošteni student vratio stotine milijuna dolara

U Helsinkiju najpošteniji građani, a susjedi Slovenci zlatna sredina

Prema ‘izgubljeni novčanik’ testu, kako su ga nazvali u spomenutom magazinu, najpoštenijim su se pokazali građani finske prijestolnice. U Helsinkiju je vraćeno 11 od 12 novčanika.

Nama najbliži grad u kojem se provodio test bila je Ljubljana. U glavnom gradu Slovenije vraćeno je 6 od 12 novčanika. Među poštenim je bila 21-godišnja studentica koja je izjavila da nije ni trenutak razmišljala da uzme novac, jer je tako odgojena, a i prije je izgubila torbicu s puno vrijednih stvari, ali ju je pronašla s kompletnim sadržajem.

S druge strane reporteri su u Ljubljani vidjeli muškarca u svojim ranim 50-im godinama, koji je nakon pronalaska novčanika, počeo birati broj kako bi ga vratio, no na kraju je odustao i odvezao se u skupom automobilu.

Drugo mjesto po broju vraćenih novčanika zauzeo je Mumbai u Indiji, gdje ih je vraćeno devet od 12, dok su i sjeverni susjedi Mađari pokazali visok stupanj poštenja. U Budimpešti je vraćeno osam od 12 novčanika.