Pretraga

Znate li što je Božja čestica?

A- A+

Od 1954. u Švicarskoj se nalazi najveći istraživački laboratorij na svijetu: CERN. Okuplja gotovo 10.000 fizičara, a godišnji proračun mu iznosi oko 1,1 milijardu švicarskih franaka. 

Najvažniji projekt CERN-a trenutno je Veliki hidronski sudarač ili LHC, koji smješten 100 m pod zemljom radi na pronalasku Higgsovog bozona popularno nazvanog Božja čestica. Ona je jedna od misterija moderne fizike, a znanstvenici vjeruju da je imala važnu ulogu u stvaranju svemira.

Izvor: novilist.hr

Iako je oku nevidljiva i njezina masa je nepoznata, ukoliko je detektor pronađe, Božja čestica će za sobom ostaviti jedinstveni čestični otisak temeljen na svojoj masi na temelju kojeg će je detektor očitati, a znanstvenici izračunati njezinu masu. 

Ova čestica bitna je i za objašnjenja osnovnog pitanja Standardnog modela: Zašto većina elementarmih čestica ima masu. Bez mase svemir bi bio potpuno drugačije mjesto. Primjerice da elektroni nemaju masu ne bi bilo ni atoma, ali ni svijeta kakvog mi poznajemo. Dakle, ne bi bilo ni ljudi.