Pretraga

Znate li tko je bakica koja je bila model za jedan od najpoznatijih kipova u Zagrebu – Kumicu Baricu?

A- A+

Tržnica Dolac s pravom nosi naziv ‘Trbuh Zagreba’, budući da se rasprostire na 19 tisuća kvadrata, a dnevno ondje prođe oko 90 tona razne robe. Upravo ova važna lokacija za Zagreb i okolicu bila je tema HRT-ove emisije koju uređuje Robert Knjaz, ‘I to je Hrvatska’. On je uspio pronaći i bakicu koja je bila model za jedan od najznačajnijih kipova u Zagrebu – Kumice Barice.

Kumica Barica; screenshot: HRT

Dolac je tijekom povijesti mijenjao svoje lokacije, a današnju konačnu između Trga bana Jelačića, Kaptola i Gornjeg grada, dobio je 1930. godine. Tada je to bio jedan od najsuvremenijih tržnih objekata u cijeloj Europi, a danas ondje dnevno prođe 5 do 6 tisuća građana, a subotom se ta brojka penje i do 20 tisuća.

Ovim mjestom očarani su i brojni turisti, koji se nerijetko zaustavljaju na vrhu stuba, ne bi li se fotografirali uz poznati kip Kumice Barice. Umjetničko je to djelo akademskog kipara Josipa Gračana koji je napravljen u čast svim damama, kumicama, koje ovo mjesto od njegovih začetaka održavaju živim. S pregačom oko struka i košarom na glavi, Kumica Barica ondje stoji od 2006. godine.

No puno dulje, danas već preko 50 godina, na Dolcu pored jednog štanda stoji Đurđica Jančec, simpatična gospođa koja je Gračanu poslužila kao model za njegovo umjetničko djelo. Danas na Dolcu prodaje sve vrste mahuna, a nudi i lukovice.

– Ja sam iz Hrašča, prema Velikoj Gorica, Novi Zagreb. Tu uživam, poznaje me cijela Hrvatska cijeli Zagreb. Dolac je najljepši plac i tu se najviše ljudi šaliju, tu nema mržnje, samo o seksu pričaju i tako, otkrila je Đurđica Knjazu.

Je li kipar pogodio ‘u sridu’ ili Kumica Barica uopće ne sliči gospođi Đurđici, procijenite sami.

Kumica Barica; Screenshot: HRT