Gimnazija Beli Manastir

O nama Slobodne aktivnosti Kontakt

Povijest Gimnazije Beli Manastir započinje, danas već davne, 1963./ 64. školske godine. Do tada su Baranjci gimnazijsko obrazovanje stjecali u Osijeku, u tamošnjim gimnazijama. Putovali su svakodnevno vlakom na relaciji Beli Manastir Osijek (35km.) ili su, pak, stanovali u gradu jer se udaljenost mnogih baranjskih mjesta i Osijeka mjerila satima vožnje i prometne nepovezanosti.

Gimnazija je prvotno započela s dva razreda ( prvi i drugi ). Prva gimnazija matematička izišla je šk. 1965/66. god. Kontinuiran rad, zapaženi rezultati, mjerljivi po uspješnosti studiranja i povratka mnogih intelektualaca, poniklih iz te gimnazije u svoj zavičaj, najbolja su potvrda da je postojanje ovakve škole bilo od iznimne važnosti za svekoliki razvoj Baranje.

Treba reći da je legenda ove škole bio i ostao njen prvi ravnatelj i nezaboravni profesor povijesti latinskoga jezika gosp. Antun Bubalović.

Reforma školstva od 1975-1977. godine duboko je ranila i obezvrijedila gimnazijski sustav obrazovanja te je integracijom u Srednjoškolski centar Beli Manastir i u novi ustroj školstva, povijest gimnazije zaustavljena u samoj njenoj uzlaznoj putanji.

Dijeleći prognaničko-izbjegličku sudbinu Baranjaca diljem Hrvatske i u susjednoj Republici Mađarskoj u vrijeme Domovinskog rata, rađala se iz pepela i ljubavi ova naša, sadašnja gimnazija. Vratila se u danima mirne integracije u Hrvatsko Podunavlje, spremna obavljati svoju obrazovnu, odgojnu i kulturnu zadaću. Njena nazočnost danas nije nepoznata na polju hrvatskoga srednjeg školstva po rezultatima koje ostvaruje na brojnim natjecanjima gimnazijalaca.

U školi se nudi niz dodatnih aktivnosti, a to su grupe:

  • povijesničari
  • geografi
  • ekolozi
  • informatičari
  • matematičari
  • hrvatski jezik

Adresa škole: Školska 3, 31300 Beli Manastir

web stranica: www.gimnazija-beli-manastir.skole.hr

e-mail: ured@gimnazija-beli-manastir.skole.hr

telefon centrala u računovodstvu : 031 / 701 – 828

telefaks: 031 / 701 – 454

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 1 Ocjena: 4.25
Kvaliteta nastave -
Opremljenost učionica -
Knjižnica -
Izvannastavne aktivnosti -
Dostupnost interneta -
Prostori za druženje -
Mogućnosti zapošljavanja -
Preporuka upisa -

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2014/2015 Glasova: 1 Ocjena: 4.25

Odgovori