Pretraga

Srednja škola

Glazbena škola Josipa Hatzea

Glazbena škola Josipa Hatzea najstarija je i jedina državna glazbena škola u gradu Splitu. Osim matične škole u Splitu, koja djeluje na dvije adrese (Trg Hrvatske bratske zajednice 3 i Kralja Tomislava 6), nastava osnovnoškolskog obrazovanja se odvija i na devet dislociranih odjela (Trogir, Kaštela, Bol, Supetar, Postira, Stari Grad, Jelsa, Hvar, Vis). U Školi se provodi predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje, nakon kojeg učenici mogu steći i akademsko glazbeno obrazovanje na glazbenim te umjetničkim akademijama. Od 2019. godine, osim glazbenog programa, u Školi se je moguće steći i osnovno plesno obrazovanje u sklopu program za klasični balet. Škola broji gotovo 1000 polaznika.

Jelka Karlovac i Mery Mayer-Žeželj 1927. su osnovale vlastitu violinističko-glasoviračku školu, a iduće godine ta je ustanova prerasla u Gradsku glazbenu školu, čije se djelovanje proteže u razdoblju od 1928. do 1941. Tada je najvjerojatnije to bila jedina redovna glazbena škola u Splitu i u cijeloj Primorskoj banovini koju je pomagala Općina, a odobrilo Ministarstvo prosvjete. U školskoj godini 1946./1947. Glazbena škola „uselila se“ u nove prostorije u Ulici I. Lučića-Lavčevića, gdje i danas dijelom radi, a u idućim godinama, uz stručnu glazbenu nastavu na odjelima, uvedena je i općeobrazovna nastava na razini srednjih škola. Osnovan je i baletni studio, a od školske godine 1948./1949. ustalila se današnja struktura škole: šest razreda niže, dva pripremna (danas razredi za odrasle) i četiri razreda srednje škole s realizacijom nastavnog plana i programa koji je od 1949. do 1963. vrijedio za sve glazbene škole u Hrvatskoj.

Povećanjem broja odjela i učenika pokazala se potreba za prostornim proširenjem škole što je i omogućeno zahvaljujući inicijativi Školskoga odbora i pomoći Općine i Brodogradilišta Split. Izgradnja nove školske zgrade započela je godine 1959., a 12. rujna 1965./66. škola je konačno dobila prostorije u novoizgrađenom dijelu uz dom Brodogradilišta u Ulici graničara gdje djeluje i danas. S namjerom odavanja priznanja glazbeno-pedagoškom i skladateljskom radu svojeg sugrađanina, skladatelja Josipa Hatzea, koji je i odgojio generacije glazbenika, Skupština Općine Split na sjednici 2. srpnja 1964. donijela je odluku o odobrenju promjene naziva škole, koja se od tada naziva Muzička škola „Josip Hatze“ u Splitu. Kontinuirani razvoj osigurao je školi, njezinom osoblju i nastavnicima, kao i učenicima, zavidnu reputaciju u Hrvatskoj, ali i šire.

Učenici koji nisu pohađali osnovnu glazbenu školu mogu upisati dvogodišnji program pripremne glazbene škole nakon kojeg je moguće nastaviti obrazovanje u četverogodišnjoj srednjoj glazbenoj školi. Pripremno glazbeno obrazovanje upisuju učenici do navršenih 15 godina života. Iznimno u prvi pripremni razred glazbene škole za zanimanja glazbenik fagotist, glazbenik tubist i glazbenik kontrabasist mogu se upisati učenici do navršenih 18 godina života, a za zanimanje glazbenica pjevačica učenice do navršenih 20 godina života i glazbenik pjevač do navršene 22 godine života. Na temelju pokazane iznimne darovitosti, uz suglasnost Nastavničkog vijeća, može se dopustiti upis u pripremni program srednje škole i učenicima koji ne ispunjavaju uvjete.

Nakon osnovne ili pripremne glazbene škole učenici mogu nastaviti glazbeno obrazovanje u sklopu:

  • programa srednje škole u četverogodišnjem trajanju „paralelni program“

(uz stručni dio programa glazbene škole učenik pohađa drugu srednju školu)

  • glazbenog programa s općeobrazovnim predmetima, tzv. „glazbena gimnazija“

(glazbena škola je temeljna škola i u njoj se pohađaju općeobrazovni predmeti)

Ovisno o odabranom programu, učenici nakon četverogodišnjeg srednjeg glazbenog obrazovanja stječu srednju stručnu spremu za zanimanja glazbenik – klavirist, violinist, violist, violončelist, saksofonist, flautist, oboist, fagotist, tubist, trubač, trombonist, udaraljkaš, klarinetist, orguljaš, gitarist, mandolinist, pjevač ili glazbeni teoretičar (teorijski smjer).

Za upis u pripremnu ili srednju glazbenu školu potrebno je položiti ispit iz glazbene darovitosti nakon kojeg se izrađuje rang lista kandidata. Pri upisu u „glazbenu gimnaziju” zbrajaju se i ocjene iz predmeta Hrvatski jezik, Matematika, Prvi strani jezik, Likovna kultura, Glazbena kultura i Povijest.

foto: Završetak Sretan Božić Splite uz konfete, Glazbena škola Josipa Hatzea | privatna arhiva

foto: Hatze Brass To Go s voditeljem Jakovom Jurićem nakon uspješnih kvalifikacija za državno natjecanje HDGPP-a, Glazbena škola Josipa Hatzea | privatna arhiva

„Nova škola“ – Trg Hrvatske bratske zajednice 3, Split

Tel: 021/480- 049

Fax: 021/480-080

e-mail: [email protected]

OIB: 89701365702

Link na web stranicu škole: www.gsjh.hr

Važan aspekt djelovanja je poticanje mladih glazbenika na sudjelovanje u glazbenim natjecanjima pa je Glazbena škola Josipa Hatzea organizator Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Daleki akordi već četvrtinu stoljeća.

Osim usavršavanja na klasičnim satovima u sklopu obrazovnog programa, Škola organizira brojna gostovanja renomiranih hrvatskih i inozemnih glazbenika koji održavaju individualne i skupne seminare za učenike željne napretka. Već nekoliko godina gost škole je i jazz glazbenik, saksofonist, skladatelj i docent na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji Saša Nestorović, koji podučava učenike u sklopu seminara Umijeće improvizacije.

Zimska Piano Loop akademija, u organizaciji Glazbene škole Josipa Hatzea i Udruge Piano Projekt, u Split dovodi renomirane pijaniste koji s učenicima i studentima klavira, aktivnim vježbanjem i atraktivnim koncertima, oživljavaju uspavanu zimsku scenu.

http://www.gsjh.hr/kako-je-bilo-na-2-zimskoj-piano-loop-akademiji/

U sklopu odgojno-obrazovnog projekta U Glazbenu na Glazbeni, Glazbena škola Josipa Hatzea već tri godine ugošćuje predškolce i učenike osnovnih škola na interaktivnim-edukativnim radionicama i programima u kojima su izvođači profesori škole i najbolji srednjoškolci željni praktičnog iskustva pred publikom i u radu s djecom.

Nagrađivani ansambli, orkestri i zborovi, poput Djevojačkog zbora (prof. Dario Maleš), zatim Puhačkog orkestra (prof. Jakov Jurić), Gudačkog orkestra (Tanja Čudina-Bratković), Orkestra gitara (prof. Kaja Milišić) te Udaraljkaškog ansambla (prof. Darko Grappone), osnovnu aktivnost i probe imaju u Školi, ali radost i umijeće muziciranja šire i prezentiraju izvan školskih zidova.

U Dvorani škole tijekom cijele godine organiziraju se raznovrsni koncerti, među kojima su neki, poput Koncerta srijedom i Koncerta profesora, postali vrlo popularni. Kako je glazba univerzalni jezik koji ne poznaje kulturne i nacionalne granice, Hatze je otvorio vrata i brojnim međunarodnim projektima.

Pod okriljem Škole djeluje i Glazba Split- GlaS, čiju jezgru čini Puhački orkestar pod vodstvom Jakova Jurića, akademskog trubača i studenta dirigiranja.

Osim obrazovanja djece i mladih, Glazbena škola Josipa Hatzea obogaćuje i pokreće kulturnu scenu Grada Splita, a radost muziciranja prenosi na brojnim koncertima i natjecanjima diljem Hrvatske i Europe.

Učenici škole suradnici su i sudionici brojnih koncertnih i opernih izvedbi u Hrvatskom narodnom kazalištu Split uz čiju je suradnju Škola pokrenula i projekt Filharmonija budućnosti, u sklopu kojeg učenici muziciraju uz profesionalne glazbenike kazališne kuće kao solisti ili u orkestru te zboru surađujući s renomiranim dirigentima iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu ciklusa Umjetnost bez granica, kojeg Škola organizira uz Udrugu Prokultura, učenici su nastupili na koncertima u Galeriji Ivana Meštrovića, a rado viđeni gosti su i u Foyeru HNK Split, Muzeju grada Splita, Etnografskom muzeju, kao i na nacionalnom festivalu Splitsko ljeto. Usko surađuju i s Hrvatsko-francuskom udrugom, koja je dio svjetske mreže Alliance française, na već tradicionalnoj proslavi Frankofonije kao i s Hrvatsko-talijanskom kulturnom udrugom Dante Alighieri.

Obogaćujući kulturnu ponudu grada i potičući praktično, glazbeno-scensko iskustvo učenika, Škola je producirala i izvedbu barokne opere Didona i Eneja (2011.) te praizvedbu mjuzikla Roko, Roko, tatino oko (2016. u HNK Split, kao i izvedbu na 57. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku 2017.), gdje su po prvi put učenici neke škole samostalno izveli mjuzikl kao svirači, pjevači, plesači i glumci. Svojim nastupima učenici škole oplemenili su brojne humanitarne koncerte i akcije, poput programa Crveni nosovi, te su inicijator i organizator humanitarnog koncerta Djeca pomažu djecu u HNK Split (2019.).

U sklopu Erasmus+ programa Škola je ostvarila suradnju s partnerima u Sloveniji, Mađarskoj i Luxemburgu, a radost muziciranja podijelili su i na brojnim koncertima s kolegama kao domaćini ili gosti (Španjolska, Švicarska, Njemačka, itd.). Učenici Glazbene škole Josipa Hatzea često su pozvani i kako bi uveličali svečane događaje, blagdane i promocije Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Tko je nastupio na posljednjem izdanju Filharmonije budućnosti provjeri na:
http://www.gsjh.hr/sesto-izdanje-filharmonije-buducnosti/

Nisi krenuo/la u Glazbenu školu u nižim razredima osnovne škole i misliš da je vještina vladanja instrumentom za tebe zauvijek izgubljena?

Glazbena škola Josipa Hatzea za tebe ima jedinstvenu mogućnost; dvogodišnji program pripremnog glazbenog obrazovanja nakon kojeg možeš i u srednju glazbenu školu! U prvi razred pripremne glazbene škole upisuju se učenici do navršenih 15 godina života, a za zanimanja glazbenik fagotist, glazbenik tubist i glazbenik kontrabasist mogu se upisati učenici do navršenih 18 godina života. Buduće pjevačice mogu postati učenice do navršenih 20 godina života, a pjevači do navršene 22 godine života. Prati stranicu www.gsjh.hr na kojoj ćeš pronaći sve detalje upisa nakon objave novog natječaja za upis u školsku godinu 2020./21. Za prijemni ispit potrebno je pripremiti i otpjevati jednu skladbu po vlastitom izboru i zadovoljiti kriterije provjere glazbenog sluha i ritma.

U pripremnoj školi moći ćeš svladati umijeće sviranja flaute, kontrabasa, oboe, trube, tube, trombona, klarineta, fagota, udaraljki, harfe, saksofona te roga ili usavršiti svoje vokalne sposobnosti u sklopu smjera pjevanja. Učenici koji žele ovladati klavirom mogu upisati teorijski smjer u sklopu kojeg će steći i opsežnije znanje iz solfeggia i teorije glazbe.

Sretan put do glazbenog odredišta!

U Glazbenoj školi Josipa Hatzea na jednom mjestu možeš steći glazbeno i opće obrazovanje u sklopu „glazbene gimnazije” koja će te pripremiti za upis fakulteta humanističkih znanosti ili umjetničkih akademija.

Uz predmete iz područja glazbe, ovisno o smjeru koji upišeš, u „glazbenoj gimnaziji” kroz četiri godine učit ćeš Matematiku, Hrvatski jezik, Engleski jezik, Njemački jezik, Latinski jezik, Zemljopis, Povijest, Informatiku, Likovnu umjetnost, Psihologiju, Filozofiju, TKZ, Vjeronauk ili Etiku.

Za upis „glazbene gimnazije” potrebno je položiti ispit iz glazbene darovitosti nakon kojeg se rang lista kandidata izrađuje i zbrojem ocjena iz predmeta Hrvatski jezik, Matematika, Prvi strani jezik, Likovna kultura, Glazbena kultura i Povijest.

U „glazbenoj gimnaziji” imat ćeš dovoljno vremena za glazbeno usavršavanje, a da pritom nastaviš i svoj razvoj u područjima koji su važni u suvremenom društvu!

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!