Pretraga

Srednja škola

Prva riječka hrvatska gimnazija

Prvu riječku hrvatsku gimnaziju pohađa petstotinjak gimnazijalaca u 20 razrednih odjeljenja. Program Prve riječke hrvatske gimnazije odvija se u tri smjera:

 1. opći smjer (dva razredna odjela)
 2. jezični smjer (dva razredna odjela)
 3. opći smjer za sportaše (jedan razredni odjel)
 4. IB Diploma Programme (za treće i četvrte razrede)

U Školi se izučavaju strani jezici

 1. engleski i njemački jezik – prvi strani jezik
 2. engleski, njemački, talijanski, francuski i španjolski – drugi strani jezik

U općoj gimnaziji u drugom trećem i četvrtom razredu učenici biraju jedan od ponuđenih izbornih predmeta, npr. forenzika (izborna biologija), kemija u kuhinji (izborna kemija), programiranje (izborna fizika, izborna informatika), kreativno čitanje i pisanje (izborni hrvatski jezik) i sl.

U jezičnoj gimnaziji u trećem i četvrtom razredu umjesto jednog predmeta iz prirodne skupine (fizika, kemija, biologija) mogu birati prošireni program iz stranih jezika (treći strani jezik).

foto: Prva riječka hrvatska gimnazija | privatna arhiva

Prva riječka hrvatska gimnazija jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj, osnovana 23. studenoga davne 1627. godine od strane isusovaca u Starom gradu na Grivici. Svoje današnje ime nosi od 1992. kada je u ime ministra prosvjete, kulture i sporta, dr. Nedjeljko Mihanović, na temelju povijesnih saznanja, potvrdio današnji naziv Gimnazije. U istoj zgradi, u Ulici Frana Kurelca na broju 1, s kratkim prekidom, djeluje već više od 120 godina. Generacije njenih maturanata kroz svoje pojedinačne uspjehe pronose izvrsnost Gimnazije u svim sferama društva, na ponos svojih nastavnika i grada na Rječini. U skoro četiri stoljeća svoje povijesti, povijest Gimnazije dio je povijesti Rijeke i njene okolice.

Uvjeti upisa u tri smjera koje gimnazija nudi za školsku godinu 2019./2020. su bili sljedeći:

foto: Prva riječka hrvatska gimnazija | privatna arhiva

* učenici se prilikom upisa moraju izjasniti koji će predmet iz prirodne skupine predmeta učiti u dvogodišnjem programu (na osnovnoj razini) a koji će učiti u četverogodišnjem programu (višoj razini)

Promotivni video o Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji:

Obilježavanje 390.godišnjice škole:

Ples gimnazijalaca na Korzu, u sklopu obilježavanja 385.godišnjice škole:

Gostovanja Borisa Dežulovića kod učenika PRHG u sklopu književnog festivala RIjeka riječi:

Koncert Zajedno smo skupa PRHG i GAM:

Projekt STEM interaktiv PRHG:

Adresa škole: Frana Kurelca 1, Rijeka

Broj telefona: 051/339-115

Mail škole: 1.rihrgim@prhg.hr

Oib škole: 38205788341

Link na web stranicu škole:  https://prhg.hr/

Facebook stranica škole: https://www.facebook.com/prhgri/

Instagram stranica škole: https://www.instagram.com/prhg_/

 

Život učenika PRHG osim nastave u učionicama uključuje i nastavu izvan učionice, različite aktivnosti povezane sa školskim projektima, putovanja i razmjene učenika s učenicima iz inozemstva… U školi aktivno djeluju i izvannastavne aktivnosti kao što su Volonterski klub PRHG, Školski sportski klub Gimnazijalac, Združeni zbor PRHG i GAM, Kult – glasilo za mlade, koji je treću godinu za redom upućen na državnu razinu natjecanja Lidrano (http://gimnazija-prva-hrvatska-ri.skole.hr/upload/gimnazija-prva-hrvatska-ri/images/static3/1792/File/finito_3_zadnji.pdf), Debatni klub, “10 škola 10 umjetnika” u suradnji s  Modernom galerijom u Zagrebu.

Svake godine obilježavamo različite, važne datume i obljetnice: Hrvatski olimpijski dan, Europski dan jezika, Dan sjećanja na Vukovar, Dan ružičastih majica, Dan planeta Zemlje, Noć knjige…, a organiziramo i sudjelujemo i druga različita kulturna i javna događanja koja se mogu istražiti na web stranici škole i Školskom kurikulumu za ovu školsku godinu (http://gimnazija-prva-hrvatska-ri.skole.hr/upload/gimnazija-prva-hrvatska-ri/images/static3/1786/File/KURIKULUM%202019.pdf).

U školi poštujemo prošlost, a istovremeno se okrećemo budućnosti. Nastojimo ići u korak s vremenom, svake godine napredujemo, a što učenici, roditelji i ostali koji žele saznati više o nama prepoznaju i cijene. Potičemo i njegujemo izvrsnost, svestranost i kreativnost učenika nudeći različite izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Pripremamo školu za nova vremena koja su pred nama. Jedina smo srednja škola u Rijeci koja provodi eksperimentalni program Škola za život od 2018.god. Sukladno tome, možemo reći da smo jedna od 26 srednjih škola u Hrvatskoj koje su započele kurikularnu reformu, a nastavnici svoje stručno znanje stavili na raspolaganje svojim kolegama s ciljem boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja za sve. U sklopu eksperimentalnog programa Škola za život pokrenuli smo projektne tjedne kao novi oblik nastave u kojem učenici kroz istraživački rad, kreativno izražavanje aktivno sudjeluju u nastavi.

Ponosni smo na školski projekt STEM interaktiv PRHG financiran od strane Europske unije, a zahvaljujući kojem su se naši profesori dodatno usavršili digitalne sadržaje i razvili nove kurikulume, kao što su izborni predmeti Kemija u kuhinji, Robotika / Programiranje, Financijska matematika, Forenzika. Ovaj projekt, kao i projekt E-škole pomogli su nam da se u današnjoj situaciji uspješno nosimo s nastavom na daljinu. Od prvog dana izolacije u našoj se školi odvija online nastava prema rasporedu u realnom vremenu.

Uključeni smo u različite projekte financirane od strane Europskih fondova, kao i od strane lokalne zajednice (Grada RIjeke i Primorsko-goranske županije). Projekti koje trenutno provodimo su:

 • ERASMUS+ KA2 SCHOOLS INNOVATION LABS (SiLab) – Nositelj i glavni koordinator projekta je naša škola, a partneri su Visoka poslovna škola PAR te škole i ustanove iz Bugarske, Grčke, Portugala i Italije. Ciljevi projekta su razvoj te poboljšanje vještina koje se danas smatraju najcjenjenijima u svijetu rada: inovativnost, kreativno mišljenje i digitalne vještine te razvoj nastavničkih kompetencija i kapaciteta za integraciju inovativnih metoda u svakodnevnu školsku praksu.
 • ERASMUS+ KA2 STEPS TO 2030 WORLD – teaching about 17 UN Sustainable Development Goals – naša škola je partner školama iz Slovenije, Italije, Nizozemske i Njemačke. Ciljevi projekta usmjereni su na osvještavanje i implementiranje EU ciljeva održivog razvoja do 2030.godine.
 • ERASMUS+ SPORT LIFE AFTER SPORT – naša škola je partner sportskim ustanovama, sveučilištu i udrugama iz Bugarske, Italije, Turske, Grčke i Španjolske. Cilj projekta je razvoj inovativnih programa za razvoj dualne karijere koji bi omogućavao učenicima bavljenje sportom i nastavak školovanja.
 • Književni program “Rijeka riječi” koji se provodi u sklopu izborne nastave Kreativno čitanje i pisanje, a kojeg financira Grad Rijeka povezuje gimnazijalce i hrvatsku književnu scenu
 • Back to School – glazbenici u školskim klupama je program koje se provodi u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, a u sklopu kojeg u školi gostuju poznati hrvatski glazbenici

 Ponosni smo na vrhunske rezultate naših učenika na natjecanjima znanja, sportskim natjecanjima, kao i upisima na željene fakultete. Također, ne zaboravljamo naše bivše učenike i jako se veselimo njihovim uspjesima na različitim područjima od znanosti, umjetnosti do sporta.

Svake godine biramo i nagrađujemo novčanom nagradom učenika/icu generacije koju financira Zaklada Illeana iz talijanskog grada Este.

Od sljedeće školske godine 2021./2022. naša škola uvodi program International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP), programa međunarodne mature. To je predfakultetski program namijenjen učenicima od 16 do 19 godina. Provodi se u trećem i četvrtom razredu srednje škole i priprema učenike za internacionalnu maturu – The Diploma of the International Baccalaureate (IB Diploma). Više o IBO organizaciji i DP programu može se pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.ibo.org/ kao i na našoj web stranici

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap