Pretraga

Srednja škola

Prva riječka hrvatska gimnazija

Prvu riječku hrvatsku gimnaziju pohađa petstotinjak gimnazijalaca u 20 razrednih odjela. Program Prve riječke hrvatske gimnazije odvija se u tri smjera:

 1. opći smjer (dva razredna odjela)
 2. jezični smjer (dva razredna odjela)
 3. opći smjer za sportaše (jedan razredni odjel)

U Školi se izučavaju strani jezici

 1. engleski i njemački jezik – prvi strani jezik
 2. engleski, njemački, talijanski, francuski i španjolski – drugi strani jezik

U općoj gimnaziji u drugom, trećem i četvrtom razredu učenici biraju jedan od ponuđenih izbornih predmeta, npr. forenzika (izborna biologija), kemija u kuhinji (izborna kemija), programiranje (izborna fizika, izborna informatika), kreativno čitanje i pisanje (izborni hrvatski jezik) i sl. Škola je začetnica provedbe novog kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj koji se od školske godine 2021./2022. nudi kao izborni predmet Škola i zajednica.

U jezičnoj gimnaziji u trećem i četvrtom razredu umjesto jednog predmeta iz prirodne skupine (fizika, kemija, biologija) učenici mogu birati prošireni program iz stranih jezika (treći strani jezik).

Prva riječka hrvatska gimnazija jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj, osnovana 23. studenoga davne 1627. godine od strane isusovaca u Starom gradu na Grivici. Svoje današnje ime nosi od 1992. kada je u ime ministra prosvjete, kulture i sporta, dr. Nedjeljko Mihanović, na temelju povijesnih saznanja, potvrdio današnji naziv Gimnazije. U istoj zgradi, u Ulici Frana Kurelca na broju 1, s kratkim prekidom, djeluje već više od 120 godina. Generacije njenih maturanata kroz svoje pojedinačne uspjehe pronose izvrsnost Gimnazije u svim sferama društva, na ponos svojih nastavnika i grada na Rječini. U skoro četiri stoljeća svoje povijesti, povijest Gimnazije dio je povijesti Rijeke i njene okolice. 

prva riječka hrvatska gimnazija

* učenici se prilikom upisa moraju izjasniti koji će predmet iz prirodne skupine predmeta učiti u dvogodišnjem programu (na osnovnoj razini) a koji će učiti u četverogodišnjem programu (višoj razini)

Promotivni video o Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji:

Obilježavanje 390.godišnjice škole:

Ples gimnazijalaca na Korzu, u sklopu obilježavanja 385.godišnjice škole:

Gostovanja Borisa Dežulovića kod učenika PRHG u sklopu književnog festivala RIjeka riječi:

Koncert Zajedno smo skupa PRHG i GAM:

Projekt STEM interaktiv PRHG:

Adresa škole: Frana Kurelca 1, Rijeka

Broj telefona: 051/339-115

Mail škole: [email protected]

Oib škole: 38205788341

Link na web stranicu škole:  https://prhg.hr/

U školi poštujemo prošlost, a istovremeno se okrećemo budućnosti. Nastojimo ići u korak s vremenom, svake godine napredujemo, a što učenici, roditelji i ostali koji žele saznati više o nama prepoznaju i cijene. Potičemo i njegujemo izvrsnost, svestranost i kreativnost učenika nudeći različite izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Vizija škole je da kroz učenje inspiriramo sve te napravimo razliku i izrazimo našu kolektivnu želju da njegujemo akademsku izvrsnost naših učenika i uspjeh kao osobni cilj u školi, fakultetu i karijeri.

Temeljna vizija škole inspirirana je i stoljetnom tradicijom Gimnazije i njenom krilaticom: Semper magis (Uvijek više).

Pripremamo školu za nova vremena koja su pred nama. Jedina smo srednja škola u Rijeci koja je provodila eksperimentalni program Škola za život od 2018.god. Sukladno tome, možemo reći da smo jedna od 26 srednjih škola u Hrvatskoj koje su započele kurikularnu reformu, a nastavnici svoje stručno znanje stavili na raspolaganje svojim kolegama s ciljem boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja za sve. U sklopu eksperimentalnog programa Škola za život pokrenuli smo projektne tjedne kao novi oblik nastave u kojem učenici kroz istraživački rad, kreativno izražavanje aktivno sudjeluju u nastavi.

Ponosni smo na vrhunske rezultate naših učenika na natjecanjima znanja, sportskim natjecanjima, kao i upisima na željene fakultete. Također, ne zaboravljamo naše bivše učenike i jako se veselimo njihovim uspjesima na različitim područjima od znanosti, umjetnosti do sporta.

Svake godine biramo i nagrađujemo novčanom nagradom učenika/icu generacije koju financira Zaklada Illeana iz talijanskog grada Este.

Zahvaljujući projektu STEM interaktiv PRHG i projektu E-škola naši su profesori dodatno usavršili digitalne kompetencije i razvili nove kurikulume (Kemija u kuhinji, Robotika / Programiranje, Financijska matematika, Forenzika) koji su nam omogućili da se od prvog dana pandemije uspješno nosimo s nastavom na daljinu. U našoj se školi nastava na daljinu od početka odvijala prema rasporedu u realnom vremenu.

Uključeni smo u različite projekte financirane od strane Europskih fondova. U školskoj godini 2021./2022. uspješno su završena tri projekta u kojima su sudjelovali učenici i nastavnici Škole: ERASMUS+ KA2 SCHOOLS INNOVATION LABS (SiLab), ERASMUS+ KA2 STEPS TO 2030 WORLD, ERASMUS+ SPORT LIFE AFTER SPORT. Treću godinu za redom sudjelujemo u međunarodnom projektu p.s. Pokreni solidarnost zajedno s tridesetak škola iz Hrvatske. Trenutno je u tijeku ERASMUS+ projekt FROM ARCHIVE TO ALIVE – INCREASING STUDENTS` CREATIVITY AND COMMON VALUES THROUGH EUSCREEN koji se provodi u suradnji s ustanovama iz Francuske, Portugala, Grčke, Španjolske i Belgije.

Zahvaljujući uključivanju u različite EU projekte te predanosti i angažmanu djelatnika, Škola je prepoznata kao izvrsna u radu te je ostvarila ERASMUS akreditaciju u području odgoja i obrazovanja za financijsko razdoblje od 2021. – 2027. Time je ostvaren jedan od ključnih strateških ciljeva za školu i osigurano kontinuirano financiranje iz europskih fondova u dvije ključne aktivnosti: KA1 stručna usavršavanja nastavnika i KA2 – grupna i pojedinačna mobilnost učenika.

Uz projekte financirane iz europskih fondova u školi se već pet godina provode i projekti financirani od strane lokalne zajednice, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

 • KNJIŽEVNI PROGRAM “RIJEKA RIJEČI” koji se provodi u sklopu izborne nastave Kreativno čitanje i pisanje, a kojeg financira Grad Rijeka povezuje gimnazijalce i hrvatsku književnu scenu.
 • BACK TO SCHOOL – GLAZBENICI U KLUPAMA je program koje se provodi u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, a u sklopu kojeg u školi gostuju poznati hrvatski glazbenici.

Naglasak k napredovanju Škole očituje se i po dobivanju licence za provedbu International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP), programa međunarodne mature. Gimnazija je jedina škola u Primorsko-goranskoj županiji i jedna od nekoliko na državnoj razini, a koje su licencirane za provedbu IB DP programa. To je predfakultetski program namijenjen učenicima od 16 do 19 godina. Provodi se u trećem i četvrtom razredu srednje škole i priprema učenike za internacionalnu maturu – The Diploma of the International Baccalaureate (IB Diploma). Više o IBO organizaciji i DP programu može se pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.ibo.org/ kao i na web stranici škole.

U školi poštujemo prošlost, a istovremeno se okrećemo budućnosti. Nastojimo ići u korak s vremenom, svake godine napredujemo, a što učenici, roditelji i ostali koji žele saznati više o nama prepoznaju i cijene. Potičemo i njegujemo izvrsnost, svestranost i kreativnost učenika nudeći različite izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Pripremamo školu za nova vremena koja su pred nama. Jedina smo srednja škola u Rijeci koja provodi eksperimentalni program Škola za život od 2018.god. Sukladno tome, možemo reći da smo jedna od 26 srednjih škola u Hrvatskoj koje su započele kurikularnu reformu, a nastavnici svoje stručno znanje stavili na raspolaganje svojim kolegama s ciljem boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja za sve. U sklopu eksperimentalnog programa Škola za život pokrenuli smo projektne tjedne kao novi oblik nastave u kojem učenici kroz istraživački rad, kreativno izražavanje aktivno sudjeluju u nastavi.

Ponosni smo na školski projekt STEM interaktiv PRHG financiran od strane Europske unije, a zahvaljujući kojem su se naši profesori dodatno usavršili digitalne sadržaje i razvili nove kurikulume, kao što su izborni predmeti Kemija u kuhinji, Robotika / Programiranje, Financijska matematika, Forenzika. Ovaj projekt, kao i projekt E-škole pomogli su nam da se u današnjoj situaciji uspješno nosimo s nastavom na daljinu. Od prvog dana izolacije u našoj se školi odvija online nastava prema rasporedu u realnom vremenu.

Uključeni smo u različite projekte financirane od strane Europskih fondova, kao i od strane lokalne zajednice (Grada RIjeke i Primorsko-goranske županije). Projekti koje trenutno provodimo su:

 • ERASMUS+ KA2 SCHOOLS INNOVATION LABS (SiLab) – Nositelj i glavni koordinator projekta je naša škola, a partneri su Visoka poslovna škola PAR te škole i ustanove iz Bugarske, Grčke, Portugala i Italije. Ciljevi projekta su razvoj te poboljšanje vještina koje se danas smatraju najcjenjenijima u svijetu rada: inovativnost, kreativno mišljenje i digitalne vještine te razvoj nastavničkih kompetencija i kapaciteta za integraciju inovativnih metoda u svakodnevnu školsku praksu.
 • ERASMUS+ KA2 STEPS TO 2030 WORLD – teaching about 17 UN Sustainable Development Goals – naša škola je partner školama iz Slovenije, Italije, Nizozemske i Njemačke. Ciljevi projekta usmjereni su na osvještavanje i implementiranje EU ciljeva održivog razvoja do 2030.godine.
 • ERASMUS+ SPORT LIFE AFTER SPORT – naša škola je partner sportskim ustanovama, sveučilištu i udrugama iz Bugarske, Italije, Turske, Grčke i Španjolske. Cilj projekta je razvoj inovativnih programa za razvoj dualne karijere koji bi omogućavao učenicima bavljenje sportom i nastavak školovanja.
 • Književni program “Rijeka riječi” koji se provodi u sklopu izborne nastave Kreativno čitanje i pisanje, a kojeg financira Grad Rijeka povezuje gimnazijalce i hrvatsku književnu scenu
 • Back to School – glazbenici u školskim klupama je program koje se provodi u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, a u sklopu kojeg u školi gostuju poznati hrvatski glazbenici

 Ponosni smo na vrhunske rezultate naših učenika na natjecanjima znanja, sportskim natjecanjima, kao i upisima na željene fakultete. Također, ne zaboravljamo naše bivše učenike i jako se veselimo njihovim uspjesima na različitim područjima od znanosti, umjetnosti do sporta.

Svake godine biramo i nagrađujemo novčanom nagradom učenika/icu generacije koju financira Zaklada Illeana iz talijanskog grada Este.

Od sljedeće školske godine 2021./2022. naša škola uvodi program International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP), programa međunarodne mature. To je predfakultetski program namijenjen učenicima od 16 do 19 godina. Provodi se u trećem i četvrtom razredu srednje škole i priprema učenike za internacionalnu maturu – The Diploma of the International Baccalaureate (IB Diploma). Više o IBO organizaciji i DP programu može se pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.ibo.org/ kao i na našoj web stranici

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!