Pretraga

Održan simpozij ‘Zdravstvena pismenost – izazovi i perspektive’

A- A+

Dvodnevni simpozij Zdravstvena pismenost – izazovi i perspektive’, održan je 19. i 20. travnja na Sveučilištu u Dubrovniku. Organizatori skupa su Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a, Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Adria Digital Media Observatory i Zavod za javno zdravstvo Dubrovnik, a događaj se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Prvi dan simpozija obuhvatio je šest tematskih panel predavanja: Uloga medija u zdravstvenoj pismenosti, Zdravstvena pismenost danas i mogućnosti sutra, Od promicanja zdravlja do zdravstvene pismenosti, Zdravstvena pismenost i mentalno zdravlje, Nacionalni programi – potreba boljeg razumijevanja i Komunikacija s pacijentima i zdravstvena pismenost. Znanstveno-stručni skup okupio je brojne stručnjake iz područja zdravstva, medijske kulture i komunikologije, psihologije i stručnjake koji se bave zdravstvenom pismenošću, promicanjem zdravlja, medijskom komunikacijom i komuniciranjem zdravstvenih tema, a s ciljem multidisciplinarne razmjene znanja i iskustva u prepoznavanju izazova suvremenog života u zdravstvenom opismenjavanju građana i primjeni znanstvenih perspektiva za bolje zdravlje.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Drugog dana simpozija, održan je okrugli stol ‘Zdravstvena pismenost u 21. stoljeću – čija je odgovornost za (ne)razumijevanje zdravstvenih poruka u javnom prostoru’. Na okruglom stolu su sudjelovali Ivana Androić (glavna urednica i zamjenica direktora Tele-5 Dubrovačkog medijskog centra), prof. dr. sc. Mato Brautović (pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku), dr. sc. specijalist javnog zdravstva Jasmina Kovačević (Zavod za javno zdravstvo Požeško- slavonske županije, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo), Sandra Lacković (novinarka HRT-a dopisništva  Dubrovnik), primarijus javnog zdravstva dr. Marija Mašanović (Zavod za javno zdravstvo DNŽ, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo), prof. dr. sc. Marko Milosavljević (pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Ljubljani). Osnovna poruka svih sudionika je potreba unaprjeđenja osobnih i interpersonalnih vještina u komuniciranju zdravstvenih i medijskih  stručnjaka u svrhu što jasnijeg prijenosa zdravstvenih informacija svim sugrađanima za postizanje što boljih zdravstvenih ishoda.

Simpozij je jedna od aktivnosti 7. Dana medijske pismenosti, projekta Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji se u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi svake godine u proljeće, od 2018. godine.