Pretraga

Sa zadatkom jačanja suradnje gospodarstva i akademske zajednice, Gospodarsko vijeće Fakulteta strojarstva i brodogradnje još jednom se okupilo 30. ožujka 2023. godine.

A- A+

S lijeva na desno: Antonija Mršić Radas (Rimac Technology), Zdravko Pavelić (2ZK IMPEX), Tomislav Uroda (iCat), Filip Tremac (Uswitch (UK), RVU (UK)), Josip Jelak (YAZAKI Europe Limited, glavna podružnica Zagreb), Sergio Galošić (Klimaoprema, Amelicor group), Igor Karšaj (prodekan za znanost i suradnju s gospodarstvom FSB-a), Dorian Marjanović (profesor emeritus FSB-a), Goran Mirković (AVL-AST), Zdenko Tonković (dekan FSB-a), Tomislav Imprić (Croatia Airlines), Damir Vanđelić (Vangelis), Ante Bakić (Probotica), Marko Katić (FSB), Vladimir Ferdelji (savjetnik) i Tea Žakula (FSB) | Foto: FSB

Fakultet strojarstva i brodogradnje svjestan je važnosti svog položaja i misije u hrvatskoj znanstvenoj i gospodarskoj zajednici te kontinuirano teži aktualiziranju nastavnih programa svojih studija koji produciraju mlade inženjere s kompetentnim znanjima i vještinama na tržištu rada.

Upravo radi međuovisnosti i simbioze visokog obrazovanja, znanosti i gospodarstva, Fakultet je okupio 3. saziv Gospodarskog vijeće Fakulteta kao savjetodavnog tijelo Uprave Fakulteta s ciljem da zastupa zajedničke interese Fakulteta i struke prema stručnoj i općoj javnosti, brani interese studenata te pomogne u promociji i razvoju Fakultetu.

Za mandat od listopada 2022. godine do rujna 2024. godine, Vijeće na čelu s predsjednikom g. Damirom Vanđelićem čini devet stručnjaka pojedinaca te predstavnici 18 hrvatskih društava, odnosno predstavnici društava Končar – Elektroindustrija, Hrvatska Elektroprivreda, Klimaoprema, Rimac Technology, Vertiv Croatia, INETEC, Infobip, Tehnix, YAZAKI Europe Limited – glavna podružnica Zagreb, Zagrebački Holding, AVL – AST, Podravka, Croatia Airlines, DOK-ING, iCat, 2ZK IMPEX, Centar za vozila Hrvatske i HŽ putnički prijevoz.

Članovi industrijskih aktera te pojedinci koji djeluju u području ekonomije i menadžmenta zajedno pružaju Fakultetu interdisciplinarni pregled aktualnih potreba gospodarstva, ali i globalnih trendova koji se jasno naziru u svim područjima u kojima djeluje Fakultet – strojarstvu, zrakoplovstvu, svemirskoj tehnici, robotici, mehatronici te brodogradnji.

Na sastanku u četvrtak, 30. ožujka 2023., Povjerenstvo za suradnju s gospodarstvom na čelu s izv. prof. dr. sc. Teom Žakula predstavilo je članovima Vijeća aktualne napore Fakulteta s ciljem povećanja broja diplomskih radova izrađenih u suradnji s gospodarstvom i digitalizacije provedbe studentskih stručnih praksi. Brojne prilike za zajedničke razvojno-istraživačke projekte u narednom razdoblju bile su tema rasprave u kojoj su članovi vijeća svojim komentarima i iskustvom pružili vrijedan doprinos razvoju politike Fakulteta. Aktivna rasprava u ovim, ali i brojnim drugim zajedničkim temama, nastavlja se i dalje.

Dekan prof. dr. sc, Zdenko Tonković istaknuo je kako je suradnja Fakulteta i članova Gospodarskog vijeća suradnja u obostranu korist. Svi prisutni ostvarili su iznimne rezultate u svojim područjima djelovanja, no rad u akademiji i s akademijom ima posebnu vrijednost – njegov rezultat je oblikovanje generacija mladih ljudi koji će oblikovati budućnost hrvatskog i svjetskog gospodarstva.