Pretraga

U nedjelju ne propustite hit predstavu kazališta Kerempuh – “Bilježnica Robija K.”

A- A+

Predstava Satiričkog kazališta Kerempuh „Bilježnica Robija K.“, nastala prema kultnoj satiričkoj kolumni Viktora Ivančića, već tri godine otkako je postavljena na kazališne daske nastavlja oduševljavati brojnu publiku – u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske i regije gdje s velikim uspjehom gostuje i osvaja nagrade na međunarodnim kazališnim festivalima.

„Pametan, zabavan i moderan komad u kojem nema rečenice viška. I to sve u 80 minuta.“, „Subverzivna satirična bomba ispraćena ovacijama!“, „Mlada redateljica Marina Pejnović i odličan glumački ansambl pružili su oduševljenoj publici izvrstan satiričko-populistički spektakl.“, Praizvedba predstave izazvala salve smijeha u Kerempuhu – Robi K. raskrinkava ideologiju koja nastavlja gdje je komunizam stao. Predstava koju nikako ne bi trebalo propustiti!“ – samo su neki od naslova kojima je u medijima popraćena praizvedba ove predstave u prosincu 2019.

U režiji i adaptaciji Marine Pejnović, predstava „Bilježnica Robija K.“ svojevrsna je kazališna igra, koja ne dopušta gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, “naših” i “njihovih”…

Robi K., vječni učenik trećeg razreda, hinjeno naivni mali zafrkant i svjedok burnih vremena, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš.

Prilagodba feljtona kazališnom mediju rastvorila je mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se pretvori u situacije na samom rubu apsurda.

Ulogu Robija K. tumači Josip Brakus, a uz njega u predstavi igraju Dražen Čuček, Linda Begonja, Filip Detelić, Matija Šakoronja i Ana Maras Harmander.

Do kraja godine „Bilježnica Robija K.“ na rasporedu je u nedjelju, 6. studenog i 28. prosinca u Satiričkom kazalištu Kerempuh.