Pretraga

Uskoro se obilježava konferencija povodom Svjetskog dana logike: Evo detalja

A- A+

14. siječnja obilježava se Svjetski dan logike, međunarodni dan potpore razvoju logike kroz nastavu i istraživanje, kao i javnog širenja te discipline. UNESCO ga je proglasio 26. studenog 2019., a odabran datum odgovara datumu rođenja Alfreda Tarskog i datumu smrti Kurta Gödela – dvoje najistaknutijih logičara 20. stoljeća.

Foto: PMF Zagreb

Svjetski dan logike služi kao platforma za poticanje globalnog dijaloga o važnosti logike u suočavanju s društvenim izazovima. Od etičkih razmatranja do političkog odlučivanja, logično zaključivanje može pridonijeti argumentiranim i konstruktivnijim raspravama. Promičući načela logike, možemo težiti svijetu u kojem se odluke temelje na zdravom razmišljanju i dokazima.

Konferencija ‘Zagreb Logic 2024’

Na PMF-u Zagreb znanstveni napredak uvelike se oslanja na logično zaključivanje. Od formuliranja hipoteza do provođenja eksperimenata i izvođenja zaključaka, znanstvenici koriste logička načela kako bi osigurali valjanost i pouzdanost svojih nalaza. Svjetski dan logike slavi doprinos logike znanstvenoj metodi i potiče potragu za znanjem utemeljenim na zdravom zaključivanju.

Nakon uspješne konferencije koja se povodom Svjetskog dana logike održala prošle godine, i ove godine PMF je domaćin konferencije ‘Zagreb Logic 2024′, u suradnji s Učiteljskim fakultetom i Hrvatskim logičkim udruženjem (HLU). Konferencija se održava od 12. do 15. siječnja 2024. godine, a izlaganja će se održavati uživo u trajanju od 30 minuta za izlaganje i 10 minuta za raspravu.

Cilj konferencije je poticanje međunarodne suradnje, podupiranje aktivnosti udruga, sveučilišta i drugih institucija koje se bave logikom, te poboljšanje razumijevanja logike. Doc. dr. sc. Vedran Čačić, jedan od organizatora, istaknuo je kako su na PMF-u uvidjeli potrebu za dijalogom o različitim aspektima logike kao djelatnosti s mnogo lica koja zadire u gotovo sva područja ljudskog djelovanja.

Sudionici konferencije su uglavnom iz regije no dolaze i uvaženi gosti iz Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Gruzije, Njemačke, Portugala i Bugarske. Predavanja također obuhvaćaju širok spektar tema, od povijesti logike, popularno-znanstvenih prezentacija poznatih logičkih rezultata, izračunljive topologije, linearne i kvantne logike, pa sve do modernih primjena u računarstvu poput teorije tipova i umjetne inteligencije.

Sretan vam Svjetski dan logike!