Pretraga

Zanimanjima budućnosti do zelene tranzicije: Studij FER-a i FSB-a kao primjer dobre prakse

A- A+

Najvažnija odrednica budućnosti prijelaz je na održivo, niskougljično gospodarenje energijom, kroz tranziciju prema čistoj i obnovljivoj energetici, a ambiciozni ciljevi trebaju biti podržani takvim aktivnostima i stručnjacima koji će ih provesti. Ključne su to poruke s radionice Zelena tranzicija – stručnjaci za velike izazove, koja se održala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), u suradnji dva vodeća hrvatska tehnička fakulteta – FER-a i Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu. Nastavnici ovih fakulteta su na top listi svjetskih znanstvenika te s hrvatskom industrijom već godinama obrazuju stručnjake u području energetike.

Foto: FER

Na radionici stručnjaci su predstavili izazove vezane uz postizanje ciljeva Europske unije u tranziciji prema zelenom energetskom sustavu. Također, kako su multidisciplinarnost i suradnja ključni u postizanju klimatske neutralnosti kao konačnog cilja, okupljenima su pokazali doc. dr. sc. Mirna Gržanić, sa Zavoda za visoki napon i energetiku FER-a, izv. prof. dr. sc. Goran Krajačić, sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš FSB-a te dr. sc. Leila Luttenberger Marić, voditeljica odjela istraživanja i razvoja Končar Digital.

U Europskoj godini vještina poseban se naglasak stavlja na unaprjeđenje sveučilišnog prijediplomskog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Šibeniku koji FER i FSB zajednički provode s ciljem stvaranja stručnjaka u područjima zelene energije. Inovativan, okrenut potrebama industrije, integriran u lokalnu i regionalnu zajednicu, smješten u centru razvoja hrvatske zelene energetike, ovaj Studij će služiti kao primjer dobre prakse za razvoj zanimanja budućnosti i ostvarivanje ključnih rezultata klimatski neutralne budućnosti.

– Kroz istraživačke projekte koje provodi, naobrazbu vrhunskih studenata i doktora znanosti, suradnju s industrijom, te provođenjem specijaliziranog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, FER stvara stručnjake koji mijenjaju svijet, a upravo su oni glavni odgovor na izazove koje moramo svladati kako bismo u vrlo ambicioznom roku postigli klimatsku neutralnost, podijelila je doc. dr. sc. Mirna Gržanić. Naime, FER trenutno provodi 137 domaćih i međunarodnih projekata kojima se potiče interdisciplinarnost s ciljem smanjenja ugljičnog otiska. Aktivan je u i podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva jačanjem suradnje industrije i znanosti kroz organizaciju i sudjelovanje na brojnim radionicama i konferencijama te izobrazbom vrhunskih doktora znanosti.

– Trenutno najveći problem s kojim se suočava današnje društvo je globalno zatopljenje. Današnji  inženjeri korištenjem postojećih znanja ili stvaranjem novih znanja pronalaze rješenja za složene probleme i izazove dekarbonizacije i energetske tranzicije. Kroz nastavne programe i razvojne projekte FSB pridonosi energetskoj tranziciji. Obrazovanjem modernih inženjera za rješavanje spomenutih izazova nastoji ih se osposobiti za računalne i digitalne vještine​, rad s podacima, razumijevanje i interdisciplinarno poznavanje različitih tehnologija, tržišta i inovacija. Industrija i građani već žele proizvoditi, trošiti i skladištiti energiju na ekonomski i okolišno najučinkovitiji način, a što će im novi moderni inženjeri sigurno omogućiti, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Krajačić.

– KONČAR Digital, u partnerstvu s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), aktivno sudjeluje u istraživačko-razvojnim projektima s ciljem stvaranja održivih rješenja u području digitalizacije elektroenergetskog sektora. Unutar ove suradnje, posvećeni smo daljnjem razvoju inovativnih tehnoloških rješenja koja će ubrzati digitalnu transformaciju u energetici, istaknula je dr. sc. Luttenberger Marić na radionici.