Pretraga

Veliko istraživanje 116 gradova otkrilo gdje studenti dobivaju najveće stipendije

A- A+

Najveći dio proračuna za svoje studente izdvojili su Split i Koprivnica, a najviše iznose dobivaju Istrijani. Među gradovima s najvećim izdvajanjem za stipendije još su Zadar, Čakovec, Varaždin, Vinkovci, Sinj i Novska, a po iznosu stipendija ističu se i Metković, Pakrac, Mali Lošinj, Supetar, Belišće, Koprivnica te Rijeka. U veliko istraživanje uključilo se čak 116 gradova.

Analiza proračunskih izdvajanja gradova za studentske stipendije u 2017. godini, koju je nedavno proveo portal gradonačelnik.hr, pokazuje da je Grad Novska te godine bio prvak po izdvajanjima za stipendije, kao jedini grad koji je za studente i učenike izdvojio tri posto proračuna. Trilj i Buzet izdvajaju više od dva posto proračuna, njih 20-ak između jedan i dva posto, dok ostatak za stipendije izdvaja manje od jedan posto proračuna.

Zagreb za stipendije daje do 27 milijuna kuna

Kako bi bili što aktualniji te na jednom mjestu objedinili podatke o visini i broju stipendija u svim gradovima, portal je proveo anketno istraživanje u koje je uključio sve hrvatske gradove.

– Odgovori su nam stigli iz čak 116 od 128 gradova, a u našoj analizi izdvojili smo 10 gradova koji najviše izdvajaju za svoje učenike i studente, one koji stipendiraju najveći broj studenata te one koji studentima dijele najviši iznos stipendija, kažu s gradonacelnik.hr.

Analizirajući podatke iz svih gradova, u oči upada ogromna šarolikost u konceptima stipendiranja, a onda i iznosima koje gradovi izdvajaju za svoje učenike i studente, a koji se kreću od 20-ak tisuća pa do 27,7 milijuna kuna, koliko za studente izdvaja Grad Zagreb. No, kako je, tvrde, Grad Zagreb ‘država u državi’ i veličinom proračuna se ne može uspoređivati s ostalim gradovima, u priči su na njega gledali kao na posebnu kategoriju. Sredstva za stipendije u svojim proračunima izdvaja preko 90 posto gradova, dok ih nekoliko studentima još uvijek pomaže kroz subvencije kamata na kredite. Iako usporedba apsolutnih iznosa nije relevantna dok se ne stavi u omjer, tek 15 gradova u zemlji izdvaja više od milijun kuna za stipendije.

Grad koji stipendira sve svoje studente

Najviše, nakon Zagreba, izdvajaju Split – 6,4 milijuna i Koprivnica – 3,3 milijuna, a ta dva grada prvaci su i kada se gleda broj stipendija koje dijele. Grad Split tako u ovoj godini stipendira 464 studenata, a Koprivnica je u trenutku kad su provodili anketu imao 433 stipendista, no u planu im je tijekom ove akademske godine dodijeliti između 450 i čak 500 stipendija.

Izdvojeni članak
stipendije

Nudi se džeparac od 10.000 kuna: Otvoren natječaj za stipendije Studentskog zbora u Zagrebu

Uz stipendije koje dijele po kriteriju uspjeha te one za deficitarna zanimanja, a koje se kreću u rasponu od 800 do 1.000 kuna mjesečno, Grad Split dodjeljuje i sportske stipendije (800 kuna studentima i 600 učenicima), te one po socijalnom kriteriju. Uz to, u ovoj godini planiraju stipendirati i 75 studenata ERASMUS+ programa kojima podmiruju i dio putnih troškova.

Grad Koprivnica, pak, stipendira sve svoje studente, što je rezultiralo činjenicom da čak 72% mladih Koprivničanaca u dobi od 20 – 25 godina studira. Među drugim gradovima se izdvajaju i time što dijele stipendije za studiranje u inozemstvu, i to u iznosu od 1.100 kuna, dok ‘domaći’ studenti dobivaju po 550 kuna mjesečno.

– Ulaganje u djecu i mlade je ulaganje u budućnost Koprivnice, a to dokazuju i najveći razvojni projekti na području grada koje planiramo ili već provodimo. Osiguranih 3,3 milijuna kuna za studentske stipendije za sve redovne studente s područja grada samo je jedan od načina na koji pokazujemo da su nam djeca i mladi prioritet. Energetske obnove škola, novi vrtić za 8 milijuna kuna iz EU fondova, priprema za gradnju nove osnovne škole koja će omogućiti jednosmjensku nastavu za osnovnoškolce te još jedne sportske dvorane uz osnovnu školu u gradu, najbolji su dokaz da znamo da je budućnost grada u našoj djeci, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

‘Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost’

Po iznosu kojeg su u proračunu izdvojili za stipendije slijede Zadar – 2,6 milijuna, Čakovec – 2,5 milijuna, Varaždin – 2,0 milijuna, te Rovinj, Vinkovci, Sinj i Novska.

Grad Vinkovci u proračunu za 2019. godinu osigurao je, tako, 1,6 milijuna kuna, a u ovoj akademskoj godini dodijelili su 230 stipendija.

– Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost kojim stvaramo stručni kadar koji nam je potreban, a to će se zasigurno uskoro odraziti i na stanje u gospodarstvu. Osim ulaganja u visoko obrazovanje kroz stipendiranje studenata, želimo im omogućiti i studiranje u svom gradu. U završnoj smo fazi osnivanja studija informatike i Vinkovci bi uskoro, ako se sve bude razvijalo po planu, trebali dobiti Visoku školu za informatiku, u sklopu koje će se studenti moći opredijeliti za programiranje, računalne sustave i mreže i informacijske sustave, kaže gradonačelnik Ivan Bosančić.

Istarski studenti u najpovoljnijem položaju

Gledajući iz pozicije samih studenata, najbolje prolaze oni u Umagu, Poreču i Obrovcu, koji primaju po 1.600 kuna mjesečno. Grad Umag za obrazovanje izdvaja čak 36 posto svog proračuna, ove godine to je 85 milijuna kuna, a najavljuju i kako će povećati stipendije i usmjeriti ih ka deficitarnim zanimanjima, zbog novonastalih potreba i kao motiv za ostanak mladih u Umagu.

– Umag budućnost i vlastiti razvoj temelji upravo na mladima, a studentske stipendije predstavljaju vid direktnog ulaganja u njih. Kao čelni ljudi jedinica lokalnih samouprava, ali ponajprije i kao građani, moramo razumjeti da demografska politika i obrazovanje nemaju alternativu’, kaže gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić ističe, pak, kako su stipendije, uz ulaganje u infrastrukturu, jedan od načina na kojega podržavaju mlade ljude u njihovom obrazovanju.

– Posebno nas veseli što veliki dio stipendista svoj poslovni i životni put nakon školovanja nastavlja upravo u svom rodnom gradu, ističe Peršurić.

Metković izdvajanja za stipendije povećao za 266 posto

Drugi najveći iznos stipendija – 1.200 kuna, svojim studentima dijele Metković, Pakrac i Rovinj. Metković je, tako, ove godine izdvajanja za stipendije povećao za čak 266 posto u odnosu na prošlu godinu – na 660 tisuća kuna, a studenti umjesto dosadašnjih 500 kuna dobivaju po 1.200 kuna mjesečno. Uz to, osigurano je i 300 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studentima kojima će Grad pokrivati dvije besplatne povratne karte iz Metkovića do mjesta studiranja i obratno.

Izdvojeni članak
stipendije

Objavljena imena dobitnika stipendije od 10.800 kuna koju dodjeljuje Sveučilište u Osijeku

Ovo je samo potvrda rada i ulaganja u djecu i mlade što je od samog početka jedan od naših prioriteta, jer oni su budućnost. Iz godine u godinu postavljamo sve ambicioznije ciljeve i ostvarujemo bolje rezultate, ali svjesni smo da budućnost zajednice zapravo leži u novim generacijama’, komentira gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Po iznosu stipendija, nadalje, prednjače Mali Lošinj sa 1.190 i Supetar – 1.156, a među najizadašnijim gradovima su i Belišće, Koprivnica i Rijeka sa 1.100 kuna. U Belišću su, pak, od ove godine uveli novi sustav pa stipendije dobivaju svi redovni studenti, ali iznos ovisi o prosjeku ocjena. Čak 18 gradova, među kojima su Split, Velika Gorica, Slavonski Brod, Opatija, Đakovo, Dubrovnik i Daruvar, dijele po 1.000 kuna svojim studentima. Svi ostali dijele niže iznose, a najčešći iznos stipendija je 600-700 kuna.

Kada se, pak, gleda broj stipendija koje dijele, uz Split i Koprivnicu ističe se Varaždin koji dijeli 426 stipendije. U top 10 su još Čakovec – 234, Vinkovci – 230, Sinj – 214, Pula – 160, Solin – 159, Rovinj – 154 i Zadar – 130.