Pretraga

15-godišnja djevojčica stvorila aplikaciju koja zaustavlja internetsko nasilje

A- A+

Trisha Prabhu ima samo 15 godina, a već je pokazala zrelost, na kojoj bi joj mogli pozavidjeti i puno stariji pojedinci. Naime, ona je željela zaustaviti internetsko nasilje pa je razvila aplikaciju koja će se boriti protiv te pošasti. Na taj korak se odlučila kada je čula da je 11-godišnja djevojčica počinila suicid, zbog posljedica cyber bullyinga. Trisha je potom razvila aplikaciju ReThink koja upozorava ako je poruka koju planirate poslati potencijalno uvedljiva.

Foto: Trisha Prabhu|Izvor: Facebook

Uz malo napora bi se sjetili što smo radili u dobi od 15 godina, ali jedno je sigurno – to svakako nije bila ovako društveno odgovorna aktivnost kakvu čini Trisha Prabhu. Ova srednjoškolka iz Illinoisa, ponukana samoubojstvom koje je radi cyber nasilja počinila 11-godišnja djevojčica, odlučila je stati u kraj ovakvom obliku psihičkog zlostavljanja.

Izdvojeni članak

Nasilje preko Facebooka – mladi u vezama ljubomorni i manipulativni

Simbolični naziv ReThink vas upozorava da razmislite još jednom

Da bi se usprotivila nasilju na netu, Trisha je još prije dvije godine dobila ideju o izradi aplikacije, a nedavno ju je razvila do kraja. Riječ je o ReThinku koji upozorava ako je poruka koju namjeravate poslati uvredljiva.

– U jesen 2013. godine (kada sam imala 13 godina), došla sam kući iz škole i pročitala vijest o 11-godišnjakinji koja je skočila s gradskog vodenog tornja zbog konstantnog internetskog zlostavljanja, izjavila je Trisha za BuzzFeed.

Bila je šokirana potresnom viješću koju je pročitala, toliko da je krenula tražiti dugoročno rješenje za maltretiranje na netu.

Izdvojeni članak

Cyberbullying sada se može zaustaviti jedino oštrim sankcijama i psihosocijalnim tretmanom počinitelja

Čak u 93 posto slučajeva su korisnici razmotrili odluku o slanju uvredljivih poruka

Istraživanja pokazuju da je preko 50 posto adolescenata bilo žrtvom zlostavljanja na internetu, a 38 posto ih zbog toga ima autodestruktivne pomisli.

Žrtve maltretiranja često zbog navedenih nedaća pate od depresije, anksioznosti te niskog samopoštovanja, a nerijetko se boje i odlaska na nastavu.

Kako Trisha pak naglašava u 93 posto slučajeva korisnici ReThinka ponovno su razmotrili svoju odluku o slanju uvredljivih poruka.

Aplikaciju je moguće besplatno preuzeti, a funkcionira na način da se kada upišete potencijalno uvredljivu poruku, pojavi upozorenje da ponovno razmislite o njenom slanju.