Pretraga

Švicarski znanstvenici oborili rekord: Izračunali nove znamenke broja pi

A- A+

Istraživači švicarskog Centra za analizu, vizualizaciju i simulaciju podataka (DAViS) sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Graubuenden upotrijebili su superračunalo za izračunavanje matematičke konstante pi do nove svjetske rekordne razine preciznosti, dosegavši tako ​​62,8 bilijuna znamenki tog broja.

matematika

Foto: pixabay

Kako navode u priopćenju, DAViS centar švicarskog Sveučilišta primijenjenih znanosti Graubuenden oborio je rekord u izračunavaju znamenki broja pi.

Usporedbe radi, prethodni svjetski rekordni izračun pi dao je “tek” 50 bilijuna znamenki.

Čekaju potvrdu Guinnessa

Štoviše, istraživači, predvođeni voditeljem IT projekata Thomasom Kellerom i voditeljem centra prof. Dr. Heiko Rölke, uspjeli su postići ovaj podvig s ograničenim resursima – proračunskim, hardverskim, ali i ljudskim.

Izračunavanje beskonačnosti
Pi, čijih prvih 10 znamenki (3,141592653) znaju gotovo svi, omjer je opsega prema promjeru kruga, čiji je rezultat broj s beskonačnim brojem znamenki koje slijede decimalnu točku. To čini određivanje takvog broja impresivno teškim i dugotrajnim podvigom. Unatoč tome, istraživači nastavljaju koristiti snagu računala kako bi pomaknuli granicu izračuna pi konstante.

Bit će i koristi: Ovo bi moglo pomoći pri analizi mRNA

DAVIS-ovi istraživači čekaju potvrdu iz Guinnessove knjige rekorda, pa su otkrili samo posljednjih 10 znamenki izračunatih do tada, a to su 7817924264.

Interesting Engineering piše kako bi se iskustvo koje su istraživači stekli izračunavanjem pi moglo primijeniti na druga područja kao što su analiza RNK, simulacija dinamike fluida i tekstualna analiza.