Pretraga

Matematičari danas slave: 19 stvari koje niste znali o broju pi

A- A+

Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj definira se kao odnos opsega i promjera kruga. U široj uporabi za ovaj broj se koristi naziv pi, a bilježimo ga malim grčkim slovom π. Na današnji dan, 14. ožujka, obilježava se svjetski dan ovog broja, a mi vam otkrivamo neke nepoznate činjenice o njemu.

Foto: unsplash/obrada: srednja.hr

1. 14. ožujka ili 14.3. svjetski je Dan broja pi iz očitog razloga – prve decimale tog broja su 3,14. U nekim zemljama kod zapisivanja nadnevka najprije se piše mjesec, a potom dan, pa je tako u tim zemljama današnji datum zapravo 3/14.

2. Na današnji dan 1879. godine rođen je Albert Einstein, jedan od najvećih fizičara svih vremena, a rođendan je to i poljskog matematičara Wacława Sierpińskog. Na ovaj se datum obilježava i obljetnica smrti još jednog velikog fizičara, Stephena Hawkinga, koji je preminuo 2018. godine.

3. Prvi koji je odlučio proslaviti dan broja pi bio je fizičar Larry Shaw, 1988. Sa svojim je kolegama promarširao kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu, nakon čega su jeli voćne torte. Kasnijih su godina jeli i pizze, a jedino što je bilo bitno pri odabiru jela jest da je porcija okruglog oblika. Shaw je nakon toga dobio nadimak Prince od Pi (Princ od Pi-ja).

4. Danas je poznato da se pi koristio i prije 18. stoljeća, prema nekim izvorima po tom su principu građene i egipatske piramide. No tada ta brojka nije nosila ovaj naziv. Tek je 1706. grčko slovo π odabrano kao simbol ovog broja, a učinio je to engleski matematičar William Jones.

5. Rekord u pamćenju najvećeg broja decimala broja pi oborio je Rajveer Meena sa Sveučilišta VIT University u Indiji još 2015. godine. Uspio je izrecitirati čak 70.000 decimalnih mjesta, a tijekom obaranja ovog rekorda, što je trajalo deset sati, nosio je povez preko očiju.


6. Pi je iracionalan broj i nemoguće ga je prikazati kao razlomak.

Za nastavak kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.