Pretraga

Autorica poznatih lektira slavi 150. rođendan: Po njoj se zove čak osam škola

A- A+

Na današnji dan 1874. godine, rodila se Ivana Brlić-Mažuranić, jedna od najpopularnijih hrvatskih književnica. Njen utjecaj bio je zaista značajan, što dokazuje činjenica da se po njoj zove čak osam osnovnih škola smještenih diljem Hrvatske.

Foto: Wikipedia

Danas se obilježavamo 150. godišnjicu rođenja jedne od najpopularnijih hrvatskih književnica, Ivane Brlić-Mažuranić, koju se nerijetko naziva i – hrvatskim Andersenom. Odrasla je u obitelji čiji su se članovi bavili i književnošću, djed joj je bio ban Ivan Mažuranić, a baka sestra Dimitrija Demetra, stoga ni nije čudo da je zavoljela pisanje.

Imajući na umu rođendan Ivane Brlić-Mažuranić, kao i njen veliki utjecaj na hrvatsku književnost, odlučili smo provjeriti koliko se škola zove po njoj. Naime, prema podacima dobivenim iz sustava Školski e-Rudnik, osam škola u Republici Hrvatskoj nosi ime po toj književnici. Taj popis čine osnovne škole u Prigorju Brdovečkom, Ogulinu, Orahovici, Virovitici, Slavonskom Brodu, Koški, Strizivojni i Andrijaševcima. Riječ je, prije svega, o matičnim školama, dok je područnih njih 16.

Izdvojeni članak
noćno nebo, zvijezde

Zvijezda i egzoplanet od sada se zovu Kosjenka i Regoč: Imena su predložili naši učenici

No, vratimo se na trenutak na povijest. Brlić-Mažuranić je svoje pisanje usavršavala godinama kroz različite književne rodove i žanrove, a najpoznatija je svakako bila po bajkama i romanima koje je pisala. Primjerice, ‘Čudnovate zgode Šegrta Hlapića’ smatraju se prototipom hrvatskog dječjeg romana i nezaobilazan je dio osnovnoškolskog obrazovanja, a tu su i ‘Priče iz davnine’, jedno od najprevođenijih djela hrvatske književnosti na strane jezike.

– Ivana Brlić-Mažuranić četiri je puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za književnost i nerijetko se naziva hrvatskim Andersenom. Prva je žena koja je primljena u tadašnju Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti, a Josip Juraj Strossmayer nagradio ju je zlatnom medaljom za njezina protumađaronska nastojanja. Njezin je književni trag neizbrisiv, a u njezinim pričama i dalje uživaju zaista sve generacije, objavili su Knjižnice grada Zagreba na Facebooku.