Pretraga

Besplatna članarina napravila boom: U knjižnice se učlanilo 13.000 mladih

A- A+

Početkom ove godine, suradnjom Knjižnica grada Zagreba i Grada Zagreba, pokrenut je edukativni projekt Ja čitam. Radi se o projektu kojim je omogućeno svoj djeci i mladima do 15. godine, besplatno učlanjenje u Knjižnice grada Zagreba, čime se želi popularizirati čitanje od najranije dobi.

Da je projekt naišao na plodno tlo, svjedoče brojke učlanjenih. Naime, u nepunih dva mjeseca 2017. godine, u KGZ se učlanilo 13.000 mladih do 15 godina. 

Izdvojeni članak

Oni su najčitateljica i najčitatelj u Zagrebu s gotovo 500 pročitanih knjiga!

Od tog broja, samo je 4.000 obnovljenih članstava, dok su dakle 9.000 njih, po prvi puta dobili svoju iskaznicu Knjižnica grada Zagreba.

– Svrha projekta je razviti naviku čitanja kod djece od samog rođenja, kako bi usvojili/razvili predčitačke vještine te pozitivno utjecali na njihov emocionalni razvoj, poticanje mašte i kreativnosti, poboljšavanje pažnje i jačanje samopouzdanja. Kako ključnu ulogu u najranijoj dobi razvoja i odrastanja djece imaju roditelji i drugi članovi obitelji, ovaj je projekt usmjeren i prema svim odraslima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom, stoji na stranicama KGZ-a, u tekstu kojim je predstavljen projekt Ja čitam.

Kao dodatnu motivaciju za učlanjenje i čitanje istaknimo i podatke o prošlogodišnjim najčitateljima Knjižnica grada Zagreba

Ta laskava titula, ove godine još nije dodjeljenja, a u 2016. je pripala dvama učenicima od 12 do 14 godina. Riječ je o Marthi Vrbanjac Posilović, 13-godišnjakinji, koja je u 2015. posudila i pročitala 241 knjigu te Josipu Prpiću, učeniku osmog razreda, koji je posudio i pročitao 248 knjiga u istom periodu.