Pretraga

Biciklisti oprezno! Samo jučer policija prekontrolirala 101 vozača bicikla i zabilježila čak 43 prekršaja

A- A+

Policijska uprava zagrebačka jučer je provodila ciljanu akciju Nadzor vozača motocikala, mopeda i bicikala te je zabilježila mnoštvo prekršaja, svih navedenih prometala, koja su pojačano kontrolirana. Tako je prekontroliran 101 vozač bicikla i utvrđena su 43 prekršaja. Dakle gotovo polovina biciklista koje su policajci zaustavili, bili su neregularni.

Screenshot: YouTube

Na ovakvu akciju u policiju su se odlučili zbog ‘konstantnog povećanja broja bicikala u prometu, kao i sve češćeg sudjelovanja biciklista u prometnim nesrećama’.

Osobito su se orijentirali na prekršaje kakvi su vožnja po nogostupu, nekorištenje biciklističkih staza ili traka, kretanje u nedopuštenom smjeru, nekorištenja ispravnih i propisanih uređaja i opreme, nekorištenja svjetala u prometu tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti i ostale zakonske odredbe.

Izdvojeni članak
Ispred Filozofskog fakulteta/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Bizarno i neutemeljeno postroženje zakona, maknut će veliki broj biciklista iz prometa

Podsjetimo da je prema novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, donesena i jedna zbilja stroga mjera za vozače bicikala.

Naime, prema ovim izmjenama biciklisti noću ili po danu u slučaju smanjene vidljivosti, osim bijelog prednjeg i crvenog zadnjeg, moraju po novome obvezno nositi reflektirajuću odjeću ili druge reflektirajuće oznake, prilikom vožnje bicikla na svim cestama! Propisana kazna za nepoštivanje ove odredbe je 300 kuna.

‘Druga reflektirajuća oznaka’ značila bi da biciklisti mogu, osim posebnom biciklističkom odjećom, biti označeni i nekom drugom oznakom, materijom ili samoljepljivom trakicom koja reflektira svjetlo, a koja ih čini uočljivijima na cesti.

Ne znamo je li policija pedantno bilježila nenošenje reflektirajuće odjeće ili drugih reflektirajućih oznaka, ali možemo istaknuti da vrlo rijetko uočavamo bicikliste s takvom opremom u uvjetima smanjene vidljivosti.

Kao što smo spomenuli, osim biciklista, zagrebačka je policija jučer kontrolirala i vozače mopeda i motocikala pa su tako kontrolom ukupno 164 vozača mopeda i motocikala utvrđena su 63 prekršaja. Od tog broja 10 prekršaja bili su vožnja bez zaštitne kacige, 2 prekršaja vožnja vozilima koja nisu registrirana ili im je isteklo važenje prometne dozvole, 3 prekršaja vožnja bez položenog vozačkog ispita, 16 prekršaja nepropisne brzine i 32 druga prekršaja te kategorije vozača.