Pretraga

Borite li se i vi s komarcima? Moguće ih je otjerati i bez korištenja ‘otrova’

A- A+

Postoji jako puno razloga zašto volimo ljeto i visoke temperature, ali isto tako postoji i puno razloga zašto to ne volimo. Između ostalog, ne volimo kad su temperature više negoli što je naša tjelesna, ali posebno nam smetaju komarci. Te ljetne štetočine kojih se je gotovo nemoguće riješiti.

Ilustracija: Unsplash

Koliko puta vam se dogodilo da ste bezbrižno šetali i uživali u toplim ljetnim noćima, samo da biste se vratili doma i shvatili da su komarci imali gozbu? Koliko puta vam se dogodilo da ste umorni legli u krevet i jedva čekali zaspati, samo da biste shvatili da ne možete zaspati zato što iritantan komarac je odlučio letjeti oko vašeg uha?

Stanite na kraj takvim pričama i zauzmite se za svoja prava! Okrenite se svim mogućim prirodnim idejama kako biste spriječili komarce od toga da vam unište i ovo ljeto. Dobro, možda vam ga ne mogu baš uništiti, ali priznat ćete da kada vas ubode komarac, da bude dosta neugodno. Pogotovo kada nije jedan ubod, već dva, tri ili deset.

Postoji mali milijun načina na koje se možete obraniti od komaraca: od toga da apsolutno nikad ne izlazite iz kuće i držite cijelo vrijeme zatvorene prozore, pa do toga da pazite što jedete, kako im ne biste bili dovoljno ‘slatki’. Jasno je da obje opcije neće pretjerano uroditi plodom, ali isto tako vjerojatno ne želite biti izbodeni. Pa donosimo nekoliko alternativnih opcija, kao što piše i Healthline.

Izdvojeni članak

Nemojte se ozlijediti: Kratki vodič za sigurno ispijanje kave ljeti

Eukaliptus limunski

Kada je u pitanju prirodna borba protiv komaraca, upravo je ovo ulje najpoznatije i najučinkovitije – nalazi se tako i na službenom popisu CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention) kao sastojak koji pomaže u odbijanju komaraca. Jedno istraživanje je pokazalo da je mješavina s 32% ovog ulja dovoljna da pruži zaštitu od 95% na čak četiri sata.

Lavanda

Lavanda prelijepo miriše i prelijepo izgleda, znamo da je dobra za kožu, a sad nam je još i draža kada znamo da pomaže s komarcima. Osim što će ih odbijati, pomoći će vam i smiriti eventualne ubode. Možete koristiti ulje, ali i bilo koju kremu koja će u sebi imati ove blage sastojke lavande.

Cimet

Kada se spomene cimet, ovisno o tome koliko godina imate, vjerojatno ćete se sjetiti cinnamon challengea, u kojem bi na kameri pojeli žlicu cimeta i onda…preživjeli, nekako, u većini slučajeva. Cimet možete bolje iskoristiti tako što ćete se s njegovim uljem namazati. Bonus bodovi zato što posebno smeta tigrastim komarcima, koji pak nama posebno smetaju.

Svijetla odjeća

Ali, da biste se zaista zaštitili od komaraca, to vam nije dovoljno. Kako piše one medical, možete si pomoći i sa svojim modnim odabirom. Opće je poznato da je ljeti bolje birati svijetle boje kako bi vam bilo manje vruće, a čini se da to pomaže i s bubama. Široka i svijetla odjeća će vas više zaštiti negoli ona uska i tanka.

Pripazite na vode stajaćice

Komarci se razmnožavaju u vodi – ako se blizu vas nalazi nekakvo jezero, bara, rijeka ili nešto tome slično, vrlo vjerojatno ste u problemu. No, njima je potrebno puno manje od toga. Čak i ako imate samo neku malu lokvu punu vode, velike su šanse da će se tamo naći i hrpa komaraca. Pobrinite se da se riješite svih sličnih situacija u blizini vaše kuće, a pogotovo u blizini vaše spavaće sobe.

Mrežice

Kada ništa drugo ne uspijeva – stavite mrežice na prozore. Tako ćete spriječiti ulazak komaraca, ali i ostalih buba, kojih ljeti ne fali.