Pretraga

Nemojte se ozlijediti: Kratki vodič za sigurno ispijanje kave ljeti

A- A+

Nakon dugo vremena i iščekivanja koje je trajalo mjesecima (otprilike od negdje rujna prošle godine), došlo nam je ljeto. Još nije službeno počelo, ali je napokon vrijeme kratkih rukava, kratkih hlača i ljetnih haljina. Između ostalog, vrijeme je kada su nam terase svakako jedini odabir za ispijanje kavi.

foto: Pexels; Burst

Možda se s time ne bi svi složili, ali većina Hrvata će vam reći da je malo što ljepše od dana provedenog na terasi omiljenog kafića uz ledenu kavu. Jednostavno, to je stanje potpunog mira, kada vas ništa ne može izbaciti iz takta. Odnosno, može vas izbaciti bilo što vezano uz tu kavu – bezobrazan konobar, nezgodno mjesto na terasi ili loša kava.

Ne možemo vam pretjerano pomoći kada je u pitanju bezobrazan konobar, zato što ćete se tu sami morati izboriti (ili pomiriti) sa situacijom. Teško da vam možemo pomoći i ako se pojavite, a svi dobri stolovi su zauzeti, eventualno možete otići do neke druge terase. I sigurno vam ne možemo pomoći ako vas zapadne loša kava – jednostavno, ciljajte na mjesta s dobrom kavom.

Jednom kad se pomirite sa svim tim stvarima, na koje zaista ne možete utjecati, možete se fokusirati na one ostale, potrebne da biste doživjeli kavu u punom smislu te riječi. Teško je reći postoji li još negdje kultura pijenja kave kao što postoji kod nas. Jednostavno, popiti kavu ne znači sam čin pijenja kave, već i sve ono što to nosi: višesatno druženje na suncu s najdražim ljudima. Ali, kako se pripremiti za to ljeti?

Izdvojeni članak

Vidjeli ste da društvenim mrežama kruži kremasta kava koju svi piju? Evo kako je i vi možete napraviti

Hlad

Najbitnija stvar kod toga kad idete popiti kavu na suncu jest da sjednete u hlad. Dovoljno je toplo vani da i kad sjednete u hlad, vjerojatno ćete se otopiti, tako da tu nema zime (doslovno). Hlad je bolja opcija između ostalog i zato što će vam ispasti bolje fotografije, nećete se (pretjerano) oznojiti, a i ne morate brinuti oko toga da ćete pocrvenjeti.

No, to što ste u hladu ne znači da nećete piti dodatne količine vode ili da se nećete namazati zaštitnim faktorom. Ako kojim slučajem ne uspijete završiti u hladu, pripazite na jednu stvar – sunčanje. Koliko god to djelovalo bezopasno, ako sjedite na suncu neko vrijeme, sasvim sigurno ćete u najmanju ruku dobiti boju, a vrlo vjerojatno i izgorjeti. Stoga s vremena na vrijeme pokušajte promijeniti poziciju, kako biste više-manje svugdje jednako izgorjeli.

Kapa

Izaći na kavu ljeti bez kape jest otprilike kao da izađete na ispit bez da ste učili, ako ne i gore. Sreća vas u ovom slučaju ne može poslužiti, zato što će vam Sunce svakako tući u glavu – jedino kako sreća može pomoći jest tako da vas ne opali jako, odnosno da vam ne bude slabo do mučnine, već da vas samo malo ošamuti.

Naravno, kad ste u debelom hladu vam je dozvoljeno skinuti kapu (ili šešir), ali zato u svim ostalim prigodama je potrebno da ju imate na glavi. Znamo da je na trenutke naporno i nezgodno, ali realno gledajući, puno je nezgodnije kad vam pozli. Stoga, kapa na glavu!

Pitajte tu čašu vode

Kad sjednete na kavu, najčešće dobijete uz šalicu kave i jednu čašu vode. Ako vas zadesi dobar konobar, bude čaša hladne vode, uz puno, puno leda. U suprotnom slučaju, dobijete čašu tople vode koja nakon koje minute samo što ne počne ključati, koliko je toplo. No, čak i da popijete tu čašu vode, ubrzo…opet ožednite.

Opće je poznato da sjesti na kavu kod nas znači provesti barem dva do tri sata za stolom. U ljetnim danima, kada se preporučuje popiti barem desetak čaša vode, odnosno oko dvije i pol litre. Još ako pijete kavu, od koje se najčešće ožedni…bit će vam potrebna više od jedne čaše vode dok završi kava. Stoga, ohrabrite se i pitajte konobara da vam donese još jednu ili dvije čaše. Veća će sramota biti ako se onesvijestite koliko ste dehidrirani…