Pretraga

Budućnost lektirâ? Nisu imali fizički primjerak knjige pa su im snimili njezinu audioverziju

A- A+

Prva hrvatska aplikacija za audioknjige, book&zvook, donirala je Prvoj gimnaziji Varaždin ‘Sjećanje šume’ Damira Karakaša koja je uvrštena na popis izborne gimnazijske lektire. Naime, budući da su rasprodana sva izdanja Karakaševa romana, školska knjižnica nije uspjela nabaviti fizičke primjerke, a ovako su učenici mogli slušati knjigu, gdje god se nalazili.

foto: book&zvook

U suradnji sa samim autorom Damirom Karakašem i umjetničkom organizacijom Multimedijalna koliba u čijoj je produkciji nastala audio verzija romana u izvedbi glumca Živka Anočića, book&zvook je omogućio učenicima drugih razreda Prve gimnazije Varaždin slobodno slušanje knjige čijeg tiskanog izdanja nije bilo ni u školskoj knjižnici ni u slobodnoj prodaji, pohvalili su se iz book&zvook-a.

– Ovim smo pilot-projektom i ovom gestom htjeli ukazati na postojanje audio knjiga kod nas i pozitivne aspekte koje nam tehnologija omogućava. U ovom konkretnom slučaju naše su se knjige pokazale kao lako dostupno rješenje koje je popunilo nedostatak. U svim drugim slučajevima, one su alternativni pristup tekstu i njegov legitimni doživljaj koji je mlađim generacijama gotovo prirodan, a u potpunosti kompatibilan i s Nacionalnom strategijom za poticanje čitanja. Izgradili smo tehnološki napredan sustav koji može biti koristan u cijelom obrazovnom sistemu, a slušanje je izvrstan trening za pamćenje i učenje, poručuju.

Popularni knjževnik također je oduševljen činjenicom da je njegova knjiga ugledala i ovakvo izdanje.

– Drago mi je da se uz klasično čitanje popularizira i slušanje kao način čitanja. Ja jako volim radio, a vidim da slušanje knjiga vani postaje sve popularnije, to me veseli jer je to jedan specifičan način poimanja teksta, imaginiranje sredstvima tog zvučnog medija i dobro je da to dolazi i k nam, kazao je Karakaš, koji je inače, upravo zahvaljujući Sjećanju šume, osvojio prvog Frica, nagradu za najbolju knjigu fikcijske proze u Hrvatskoj.

Iza projekta book&zvook, prve i trenutno jedine mobilne aplikacije i digitalne biblioteke audio knjiga stoji produkcijska kuća Audio Store Transonica.Onima kojima se ne čita preporučujemo da pogledaju njihova audioizdanja knjiga.