Pretraga

Čak 400 studenata sa 64 sveučilišta iz 27 europskih zemalja na pet dana okupiralo Split

A- A+

Ukupno 400 sportaša sa 64 sveučilišta iz 27 europskih zemalja od 25. do 30. srpnja sudjelovat će na trima Europskim sveučilišnim prvenstvima u Splitu. Natjecanja će se održavati na Rivi i Prokurativama (košarka 3×3), Žnjanu (odbojka na pijesku) te na Poljudu i u Domu mladih (sportsko penjanje).

Splićani nakon osvajanja srebra na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Kragujevcu 2015. / foto: Unisport

Kako su istakli iz organizacije nakon Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci, koje je u Splitu održano 2013. godine, ovo predstavlja drugi najveći sportski događaj u gradu pod Marjanom iz područja studentskoga sporta.

Naša je budućnost isključivo u mladima i studentima

Izdvojeni članak

Provjerite koja je nacija osvojila najviše medalja na Europskim sveučilišnim igrama

Važnost događaja prepoznao je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara te se na jučerašnjem predstavljanju programa natjecanja, pojavio na pressici zajedno s prorektorom za studente, studentski standard i studentski sport Sveučilišta u Splitu Borisom Malešom te predsjednikom Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, Tonijem Gamulinom.

– Odlučili smo dati svoju podršku ovom događaju zato što čvrsto vjerujemo kako je naša budućnost isključivo u mladima i studentima. Naša hrvatska i splitska mladost zajedno sa svojim kolegama iz 27 zemalja, kroz sport ima priliku učiti se zajedništvu, fair-playu te sklapanju novih prijateljstava, zbog čega pozivam sve Splićanke, Splićane i goste da posjetom tribinama podrže ovaj događaj. Svim sudionicima želim sreću na i izvan sportskih terena te se nadam kako će svi uživati u Splitu, poručio je Opara, a stoji na službenim stranicama unisport.hr.

Domaći predstavnici očekuju zlato i ništa manje od toga

Izdvojeni članak

[FOTO] Zagrebačke košarkašice razmontirale Rumunjke i obranile titulu europskih prvakinja

Na spomenutoj konferenciji za novinare javnosti predstavljen je program događanja te je istaknuta svečana ceremonija otvaranja koja će se održati u srijedu, 26. srpnja s početkom u 21 sat na splitskim Prokurativama.

Istoga dana ujutro od 9 sati počinju i sportska natjecanja na svim lokacijama, koja će se održavati tijekom cijeloga dana s pauzom u poslijepodnevnim satima. Finalni susreti u košarci 3×3 planirani su 28.7. u večernjim satima, a finale odbojke na pijesku u istom terminu 30.7., čime će ovaj događaj i završiti. Finala u trima disciplinama sportskog penjanja (lead, speed, boulder) održavat će se svakog dana trajanja toga prvenstva.

Domaće splitsko Sveučilište, predstavljat će dvije ekipe u košarci 3×3. Kontaktirali smo Ivana Rašetinu,  jednog iskusnog basketaša, koji se prije dvije godine na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Kragujevcu okitio srebrom te bio najbolji u izvođenju trica. Tada su ih u Kragujevcu u finalu svladali predstavnici domaćeg Sveučilišta, a sada se Rašetina nada da bi moglo biti obrnuto.

– Na turniru u Splitu će nastupiti dvije domaće ekipe, a ja sam u jednoj od njih. Ovu drugu, kao i ekipu iz Kragujevca smatram našim najvećim konkurentima u borbi za naslov. Očekivanja su nam zlato i ništa manje od toga, pun je samopuzdanja Rašetina, koji studira na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Napomenuo nam je i kako još uvijek ne zna raspored, budući da će se u nastavku dana odviti izvlačenje, dok natjecanje počinje sutra.