Pretraga

“Čišća” verzija facebooka

A- A+

Kraj svibnja označit će početak nove društvene mreže zvane SalamWorld. Bit će to društvena mreža namjenjena svim pripadnicima muslimanske religije diljem svijeta. Slična facebooku, ova društvena mreža bit će posebna po svom pročišćenom sadržaju. Kako ističe jedan od osnivača, cilj ove mreže je da se pročišćeni sadržaj dođe do mladih muslimana diljem svijeta, jer ih sadašnje društvene mreže previše izlažu nečistoćam i grijehu. Ipak, važno je za shvatiti, ističu osnivači, da cilj nije stvoriti internetsku džamiju, već samo bolje mjesto za njegovanje islamske religije i kulture.

Direktor komunikacija u SalamWorldu ističe kako je važno da se vjerski principi poštuju u svakodnavnom životu. Posebno kod muslimana, važno je da se vjera i svakodnevni život promatraju kao jedna cjelina, što i jesu. Potrebno je svima, a posebno mladima, da ono što rade bude u skadu s njihovim vjerskim principima. Na internetu se trenutno nalazi 300 milijuna muslimana, a cilj mreže je da u roku pet godina skupi 50 milijuna korisnika. Središte kompanije nalazi se Istambulu, a korisnici će na mreži moći birati između osam dostupnih jezika. 

Nova mreža privukla je mnogo islamskih ulagača koji vjeruju u uspjeh projekta. Ipak, kao malo drugačija i ograničenija verzija popularnog originala, naišla je i na mnoge kritike. Nezavisni portal Tinolovka ističe da, ako već žele ponuditi nešto novo ciljanoj publici, potrebno je pokazati puno veću razinu originalnosti. Teško je predvidjeti uspjeh ove društvene mreže, no ako je suditi po brojkama potencijalnih korisnika, možda SalamWorld iznenadi kritičare i ostatak svijeta svojim uspjehom.

Dobiva li facebook ozbiljnu konkurenciju u islamskom svijetu?