Pretraga

Čita se uglavnom ono što se mora: Među deset najposuđivanijih knjiga u 2018. dominiraju lektire

A- A+

Prema istraživanju agencije GFK koje je obuhvatilo  period od ožujka 2016. do ožujka 2017., nešto preko polovice stanovnika Hrvatske (53%) je u godinu dana pročitalo barem jednu knjigu. Hrvati koji čitaju knjige, godišnje ih u prosjeku pročitaju četiri, a najčešći oblik pribavljanja knjiga je posudba iz knjižnica. Stoga smo provjerili što se to u 2018. najviše posuđivalo u najvećoj gradskoj mreži knjižnica u državi  – Knjižnicama grada Zagreba. Ponovno su na čelu ‘Priče iz davnine’ Ivane Blić Mažuranić, koje su jedine posuđene preko pet tisuća puta.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Po spomenutom istraživanju GFK-a oni koji u Hrvatskoj čitaju više od prosjeka su osobe u velikim gradovima, visokoobrazovane osobe, žene i mlađi od 24 godine. Upravo potonja skupina se čini se iskazuje i u evidencijama KGZ-a, budući da su na listi deset najposuđivanijih knjiga, devet njih djela s lektirnih popisa za osnvonu i srednju školu.

Izdvojeni članak

Mladi vole čitati, ali ne ono po čemu drve u lektiri: Evo primjera kako može i drugačije!

Dakako nije lektirne naslove zabranjeno čitati osobama koje nisu učenici, no nekako je zdravorazumski očekivati da za njima posežu mahom oni koji određeno djelo trebaju pročitati, jer im je tako propisano u školskom programu.

Već smo spomenuli kako su na listi najposuđivanijih knjiga daleko naprijed Priče iz davnina, koje su tijekom 2018. posuđene 5.082 puta. Na toj ljestvici ih prati Družba Pere Kvržice Mate Lovraka, koju je u zadnjih 365 dana posuđena 4.175 puta.

Kad smo već spomenuli Matu Lovraka, dometnimo kako je on jedini književnik, čija su se dva djela našla na KGZ-ovoj listi top deset najposuđivanijih u 2018. Njegov Vlak u snijegu je na četvrtom mjestu s 3.727 posudbi.

Od devet lektirnih naslova na listi, samo je jedna s popisa za srednje škole, ujedno i za maturu. Radi se o Lovcu u žitu, Jerome D. Salingera, kojemu je usput spomenimo, jučer bila 100. godišnjica rođenja.

Jedina knjiga koja nije lektirni naslov, a našla se u top 10 najposuđivanijih knjiga KGZ u 2018. je naslov kontroverznog naziva Moja borba, kojemu je autor Norvežanin Karl Ove Knausgaard, a koja je tijekom zadnjih 365 dana posuđena 3.877 puta.

Pogledajte cjelovitu ljestvicu deset najposuđivanijih knjiga u Knjižnicama grada Zagreba.

  1. Priče iz davnine (Ivana Brlić-Mažuranić)  – 5.082*

  2. Družba Pere Kvržice (Mato Lovrak) – 4.175

  3. Moja borba (Karl Ove Knausgaard) – 3.877

  4. Vlak u snijegu (Mato Lovrak) – 3.727

  5. Junaci Pavlove ulice (Ferenc Molnar) – 3.659

  6. Grga Čvarak (Ratko Zvrko) – 3.569

  7. Divlji konj (Božidar Prosenjak) – 3.541

  8. Dnevnik Pauline P. (Sanja Polak)  – 3.453

  9. Lovac u žitu (Jerome D. Salinger) – 3.445

  10. Emil i detektivi (Erich Kästner) – 3.404

* Broj posudbi