Pretraga

Današnja djeca za 15 posto slabiji trkači od roditelja zbog jakog utjecaja tehnologije

A- A+

Izdržljivost i brzina novih pokoljenja u ozbiljnom je padu, bez obzira na spol djece i dio planete u kojem žive. Veliki broj sati pred kompjuterima, tabletima i pametnim telefonima, a malo tjelesne aktivnosti, uzima svoj danak. Naime međunarodni istraživački tim, predvođen Grantom Tomkinsom s Medicinskog fakulteta Sveučilišta South Australia je utvrdio kako današnja djeca trče sporije od svojih roditelja, iz vremena kada su bili njihove dobi. Osim brzine i izdržljivosti, studija je potvrdila da je loša kondicija iz mladih dana neosporno povezana s krhkijim zdravljem u odraslim godinama.

Foto: usatfga.org

U posljednjih 50 godina izdržljivost i brzina novih naraštaja u stalnom je opadanju, neovisno radi li se o dječacima ili djevojčicama te bez obzira u kojem dijelu svijeta žive. Pokazalo je to istraživanje provedeno od strane međunarodnog tima istraživača na čelu s Grantom Tomkinsom s Medicinskog fakulteta Sveučilišta South Australia. Još je manji problem, što su djeca sporija i manje izdržljiva, no smanjenje tjelesnih aktivnosti u kasnijim godinama utječe i na lošije zdravlje.

Laptopi i tableti krivi za ovakve okolnosti

Učestalo korištenje proizvoda moderne tehnologije poput tableta, pametnih telefona, računala i ostalog, time i smanjena fizička aktivnost uzrokuje tromost, usporenost, a najgore od svega, lošije zdravlje u kasnijoj dobi, konkretnije povećanu vjerojatnost za razvoj srčanih bolesti, objasnio je Grant Tomkinson s Medicinskog fakulteta na spomenutom sveučilištu.

Ovaj stručnjak je dodao i kako vježbanje u teretani, fleksibilnost te primjerice igranje tenisa, mogu utjecati na pojačanje fizičkih sposobnosti, no kako je za zdravlje najvažniji takozvani kardiovaskularni fitness, odnosno snažni trening, prvenstveno trkački.

U istraživanju je analizirano 50 različitih studija koje su se ticale trčakčih sposobnosti mladih u dobi od 9 do 17 godina, u razdoblju od 1964. do 2010. godine, prenosi BBC. Podaci su prikupljeni iz 28 zemalja, a cjelokupni broj testirana djece je reprezentativnih 25 milijuna.

Parametri koji su se uzimali u obzir bili su koliko djeca mogu trčati te koliko im vremena treba za određenu udaljenost.

Analizom je utvrđeno kako se kardiovaskularna izdržljivost tijekom 46 godina značajno smanjila. Bez obzira na državu prosječne promijene su bile slične.

Izdvojeni članak

U 12 sati prešla 100 kilometara: studentica Marijana otrčala ultramaraton

Preporučuju se trčanje, plivanja ili vožnja biciklom

Svakog desetljeća od 1975. godine izdržljivost djece prosječno je padala za pet posto svakog desetljeća, iz čega proizlazi kako današnju djecu karakterizira 15 posto slabija kardiovaskularna izdržljivost od njihovih roditelja u istoj dobi.

U trčanju na kilometar i pol današnja djeca su sporija u prosjeku za minutu i pol od one prije 30-ak godina.

Zaključak je istraživača kako tome osim smanjene aktivnosti pridonosi i debljina koja je u prosjeku kudikamo veća kod današnje djece.

Stoga je preporuka istraživača, sat vremena tjelesne aktivnosti, ukoliko se želi prekinuti ovaj negativan trend. Preferirane aktivnosti su one u kojima se koriste veliki mišići, odnosno trčanje, plivanje ili vožnja biciklom.

Time se može utjecati i na trenutno zdravlje, ali i ono u odrasloj dobi.